De Tomaso P72 za 60 godina tradicije

0
85

Kompanija De Tomaso vratila se na automobilsku scenu na Gudvud festivalu brzine prezentacijom novog supermodela P72 povodom 60 godina od osnivanja firme.

P72 je posveta klasičnom supermodelu Pantera, koji je imao centralno smešten motor, i naslednik je prototipa P70 iz šezdesetih godina prošlog veka. Kompanija IdealVenture iz Hong Konga inicirala je ovaj projekat i za P72 iskoristila arhitekturu svog modela Apollo Intense Emozione.

Automobil ima karbonsku monokok šasiju koja je napravljena u skladu sa LMP trkačkim standardima. Dizajn je inspirisan starim De Tomaso modelima, ali je izveden u savremenom stilu. Enterijer podseća na rešenja koja primenjuje Pagani, a u kabini su upotrebljeni najkvalitetniji materijali.

Nisu objavljene informacije o ugrađenom motoru, ali se po dizajnu može zaključiti da je agregat centralno smešten i da verovatno nije reč o hibridnoj tehnologiji nego o standardnom benzinskom motoru.

Najavljena je proizvodnja samo 72 primerka ovog modela po ceni od oko 740.000 EUR. De Tomaso nije objavio koliko je primeraka do sada prodao.

Alehandro De Tomaso osnovao je kompaniju 1959. godine, a tokom duge istorije firma je proizvodil i motore za Williams F1 tim i bila je vlasnik Maseratija od 1975. do 1993.

Fiat je 2009. godine planirao da obnovi ovu sportsku marku do 2011. godine kroz SUV model, luksuznu limuzinu i jedan kupe, ali se De Tomaso do sredine 2012. godine našao u procesu gašenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here