Kia predstavila krosover Xceed

0
91

Kia je predstavila model Xceed, četvrtog člana porodice Ceed. Automobil će biti opremljen serijom benzinskih i dizelskih motora, a kasnije i plag-in hibridnim pogonom. Kompanija je saopštila da će ovaj model imati dinamične vozne osobine hečbeka, praktičnost malog SUV-a i sportski stil sa jedinstvenim dizajnom.

Tehnička osnova novog modela je hečbek sa pet vrata, sa kojim deli i međuosovinski razmak od 2650mm. Kia je saopštila da su sa hečbeka preuzeta samo prednja vrata i da je ostatak karoserije potpuno nov.

Xceed je duži za 85mm i širi za 26mm od osnovnog hečbeka zbog većih prepusta, pa je ukupna dužina 4395mm. Visina vozila povećana je za 42mm, a klirens je porastao na 174mm. Linija krova je na visini od 1490mm.

Kia je zbog povećane visine i radi dinamičnosti vozila preradila ogibljenje i upotrebila neke jedinstvene elemente za seriju Ceed. Prednji amortizeri umekšani su za 7%, a zadnji za 4%. Sistem upravljanja je preuzet od hečbeka, ali je drugačije podešen radi bržeg inicijalnog odgovora na komande i nešto lakšeg osećaja pod rukama.

Arhitektura enterijera preuzeta je od standardnog modela Ceed, a opciono se može unaprediti potpuno digitalnom instrument tablom dijagonale 12,3 inča.

U ponudi će na početku prodaje biti tri benzinska motora i dva dizelska agregata, svi preuzeti iz hečbeka. Trocilindrični turbo jednolitarski benzinac proizvodi 120KS, a sledi četvorocilindrični 1,4 litarski turbo motor od 140KS i 1,6 litarska jedinica od 203KS iz modela Ceed GT. Dizelska ponuda sastoji se od 1,6 litarskog motora u specifikacijama od 115KS i 135KS.

Šestostepeni manuelni menjač je standardan, a sedmostepena automatska transmisija je opciona za sve motore osim za jednolitarski plag-in hibrid i umerenu hibridnu verziju, koje će biti predsatvljene početkom 2020. godine. Prve isporuke novih modela očekuju se u septembru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here