FCA odustao od ponude za Renault

0
189

Fiat Chrysler je povukao ponudu vrednu 35 milijardi EUR o spajanju sa francuskim Renaultom, kojom bi, u slučaju da je bila prihvaćena, nastao treći po veličini proizvođač automobila u svetu.

Renaultovi direktori nisu se usaglasili o ponudi koja je upućena 27. maja, saopštila je francuska kompanija. Odbor nije mogao da donese odluku usled zahteva koji su postavili predstavnici francuske države o odgađanju glasnja do sledećeg sastanka.

Renault je saopštio da će i dalje “sa zanimanjem” razmatrati ponudu od FCA.

FCA je u svom saopštenju je direktno imenovao francusku vladu, koja je vlasnik 15 odsto Renaulta, kao stranu koja je odgovorna za ovakav ishod. “Postalo je jasno da trenutno u Francuskoj ne postoje politički uslovi da bi ovakva kombinacija bila uspešna”, navodi Fiat Chrysler i dodaje da je i dalje uveren da je plan bio dobar i uravnotežen.

Francuska vlada tražila je više kontrole nad zajedničkom kompanijom, izjavili su ljudi upućeni u situaciju, ali najveći akcionar FCA Đani Anjeli nije na to pristao. Nissan je poslao signal da će njegovi predstavnici biti uzdržani prema predlogu, a FCA je insistirao da japanski partner bude uključen u posao.

Vrednost akcija FCA i Renaulta značajno je opala posle objavljivanja informacije da je propala inicijativa za spajanje dve kompanije.

Spajanjem dve kompanije bila bi postignuta godišnja ušteda od 5,6 milijardi EUR. FCA bi dobio pristup naprednoj Renaultovoj tehnologiji električnog pogona, dok bi francuska kompanija mogla da se poveže sa unosnim markama Jeep i RAM.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here