Kraj proizvodnje Jaguara XJ

0
123

Jaguar je saopštio da u julu obustavlja proizvodnju modela XJ dok se priprema za novi, potpuno električno model u 2020. godini. Poslednji primerak modela koji je lansiran pre 10 godina sići će sa proizvodne trake 5. jula.

Jaguar XJ do sada je prodat u 122.330 primeraka i redizajniran je 2015. godine. Prošle godine je iz prodaje povučena najsnažnija varijanta XJR, koja je koristila petolitarski V8 motor sa kompresorom, a ukinuti su i svi ostali benzinski motori. U ponudi je ostao samo trolitarski V6 turbo dizel od 300KS.

Specijalna verzija Jaguara XJ 50 predstavljena je prošle godine povodom obeležavanja 50 godina od premijere originalnog XJ 1968. godine.

Za sada nema detalja o nasledniku ovog modela, ali je kompanija potvrdila da namerava da i u budućnosti koristi ovu oznaku. Pretpostavlja se da će budući XJ biti imati električni pogon i da će biti predstavljen sledeće godine.

Aktueni model je imao fabričku oznaku X351 i bila je to osma generacija pod imenom XJ. To je bio prvi Jaguarov model sa savremenim dizajnom ove automobilske marke.

U istoriji Jaguara, XJ zauzima peto mesto po broju proizvedenih primeraka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here