Ford otpušta 10% radnika

0
202

Direktor Forda Džim Heket obavestio je zaposlene da kompanija ulazi u završnu fazu akcije smanjenja broja zaposlenih, koja je pokrenuta prošle godine, i da će do kraja godine biti ukinuto još 7.000 radnih mesta, što je oko 10% ukupne radne snage ovog proizvođača.

Ideja je da kompanija na ovaj način ostvari godišnju uštedu od 600 miliona dolara.

Predviđeno je da određeni broj radnika prihvati dobrovoljno raskidanje ugovora, da se neke upražnjene pozicije ne popune, ali biće i oko 800 uručenih otkaza, oko 500 već ove sedmice u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ford ovu akciju opisuje kao “pametni redizajn” kompanije, a cela akcija traje duže nego što se očekivalo. Heket je izjavio ove godine da će proces smanjenja broja zaposlenih biti okončan do sredine 2019.

Među 7.000 ukinutih radnih mesta naći će se i pozicije u prodaji u Južnoj Americi, gde Ford zatvara jednu Fabriku i povlači se sa nekih tržišta. Rezovi će zahvatiti i poslove u Evropi.

Ford je pokrenuo uovu akciju u novembru prošle godine, ali do sada nisu bili poznati detalji. Stručnjaci izražavaju nedoumice kada je reč o ovoj strategiji, pošto radnicima nisu dostupne sve informacije, ali u Fordu insistiraju da je sve dobro promišljeno.

Haket je rekao da kompanija radi na kreiranju jednostavnije upravne strukture, sa manje birokratije. On je opisao 2019. kao “godinu akcije”, a vrednosta deonica kompanije porasla je za više od 30% od početka godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here