FCA – profit umanjen za 29%

0
203

Operativni profit kompanije Fiat Chrysler Automobiles (FCA) opao je za 29% u prvom kvartalu usled pada prodaje u severnoameričkom profitnom centru i Evropi.

Ukupna zarada pre plaćanja kamate i poreza iznosi 1,07 milijardi EUR u periodu od januara do marta, saopštila je kompanija. Prihod je umanjen za 5%, na 24,5 milijardi EUR.

FCA ostaje optimističan u pogledu realizacije poslovnog plana za 2019. godinu, a direktor Majk Menli saopštio je da tržište reaguje sa entuzijazmom na nove modele. “Na osnovu ovih faktora i rezultata u prvom kvartalu koji su u skladu sa našim očekivanjima, verujemo u plan rada za 2019. godinu”, rekao je Menli.

Analitičari i investitori zabrinuti su zbog prevelike zavisnosti FCA od Severne Amerike, koja je zaslužna za blizu 98% profita u prvom kvartalu, dok je poslovanje kompanije u Aziji i Evropi i dalje neprofitno. Analitičari napominju da je čitav prvi kvartal FCA bio zasnovan na prodaji Ram pikap modela.

Kompanija je saopštila da je u prva tri meseca ove godine tržištu isporučila 1,037 miliona vozila, što je pad za 14% u odnosu na godinu dana ranije. Gubici u Kini i Evropi poništili su efekat zarade u Severnoj Americi.

Menli je u februaru upozorio da će prva polovina 2019. godine biti slabija nego pre godinu dana zato što kompanija više nema prihod od istovremene prodaje najnovije i penzionisane verzije modela Jeep Wrangler.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here