Tržište: Simbolična pobeda EV u Norveškoj

0
119

Blizu 60% svih novih automobila prodatih u Norveškoj u martu su bila potpuno elektirčna vozila (EV), saopštila je Norveška federacija za puteve, što je rekord na globalnom nivou. Rezultat je ostvaren u državi koja planira da okonča prodaju automobila na fosilna goriva do 2025. godine.

Odluka da se baterijski motori izuzmu iz poreza kakvi su uvedeni na dizelske i benzinske automobile pozitivno se odrazila na tržište i uticala na rast prodaje marki Tesla i Nissan, odnosno pad prodaje Toyote, Daimlera i ostalih.

U 2018. godini, prodaja potpuno električnih modela u Norveškoj dostigla je udeo od rekordnih 31,2%. Tokom 2017. godine taj procenat je iznosio 20,8%, što je daleko više od bilo koje druge zemlje. Kupci električnih automobila u Norveškoj primorani su da čekaju pošto proizvođači ne mogu da podmire potražnju.

Rast prodaje EV na 58,4% u martu usledio je sa povećanjem isporuka Teslinog Modela 3, koji u ovoj zemlji košta 51.400 dolara. Istovremeno, Audi je pokrenuo isporuke svog električnog modela e-tron.

Martovski rezultat učvrstio je poziciju Norveške kao svetskog lidera u prodaju električnih vozila u odnosu na broj stanovnika, što je deo strategije najvećeg zapadnoevropskog proizvođača nafte i gasa da pređe na zeleniju ekonomiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here