Javno sastavljen McLaren MP4-26

0
1750
Image
NAS SPONZOR

 

Berlin, Potsdamer Trg, tačno podne…neki prolaznici…neki mehaničari… 

 

 

Image

Image

 

{youtube}Bx-GIKpwzIk?qv=hd720|640|360{/youtube}

 

 

 

Vodafone McLaren Mercedes pobrinuo se ove godine za vrlo originalni način prezentacije svog novog bolida. U Berlinu, na jednom od centralnih trgova, ispred Vodafone sedišta, po kišovitom i hladnom vremenu okupilo se u podne relativno mali broj ljudi, ne više od par stotina. Nekoliko mehaničara prvo su doguralo ogoljenu šasiju automobila do centra trga. Zatim su se sukcesivno, tokom skoro desetak minuta, iz sporednih ulica koje se slivaju na trg pojavljivali naizgled obični prolaznici, pojedinačno ili po grupama, kao slučajno noseći svaki po neki deo. Prvo su dotureni točkovi, jedan po jedan, zatim jedna pa druga bočna strana karoserije, deo po deo poklopca motora, prednje krilo, i tako dalje i tako dalje…

 

 

Mehaničari su sve to preuzimali i na licu mesta, bez neke posebne žurbe polako sastavljali, montirali i "šarafili". I na kraju, pojavili su se glavni akteri – Lewis Hamilton i Jenson Bitton, noseći kacige, volan i zaštitni obod pilotske kabine.

 

 

Drugi deo predstavljanja bio je već medijski tradicionalniji, obraćanje predstavnika Vodafone-a, priča voditelja sa vozačima, deljenje promotivnog materijala i autograma okupljenima. U svakom slučaju zanimljivo i neobično, u potpunoj suprotnosti i sa jednostavnim pojavljivanjem bolida ispred garaža na stazi ali i sa nekada uobičajenih glamuroznih medijskih predstava. McLaren PR odeljenje je svakako pokazalo da ima smisla da privuče pažnju i pobude interesovanje javnosti, iako cela predstava jeste bila donekle inspirasana jednom starijom Vodafone reklamom u kojoj Hamilton i Button sami sastavljaju automobil u radionici, reklame koje će se ljubitelji McLaren tima veroavtno setiti. Oni slučajni prolaznici jesu bili obični građani, ali ustvari dobitnici nekog prethodno organizovanog takmičenja. 

 

 

 

{youtube}-jlbOV_92-4?qv=hd720|640|360{/youtube}

{youtube}uL8Wx8P8jXQ?qv=hd720|640|360{/youtube}

{youtube}qEASKXNpSOg?qv=hd720|640|360{/youtube}

 

 

 {youtube}wbAKSkkMSAw?qv=hd720|640|360{/youtube}

 

 

 

Za sada ima malo podataka o nekim eventualnim originalnim tehničkim rešenjima. Kao i svi bolidi generacije 2011, i McLaren je stilizovan tako da maksimalno efikasno sprovodi vazduh prema zadnjem delu, da bi se kompenzovao gubitak prianjanja izazvan zabranom dvospratnog difuzora. Stoga su se inženjeri za MP4-26 odlučili za vrlo neobičan oblik bočnih stanica, u formi slova U, stranica koje se izvajano i u raznim oblinama spuštaju prema sredini kao i prema zadnjem kraju automobila.

 

 

KERS je sada sasvim integrisan, nalazi se u okviru same takozvane "ćelije za preživljavanje" vozača, a ispod rezervoara za gorivo. Ovo rešenje nagovaštava da je KERS tu da ostane za stalno, za razliku od 2009. godine kada je bio postavljen u bočnim stranama i mogao je lako da se skida i postavlja po želji i potrebi. Primećuju se i posebni dvostruki otvori za vazduh na vrhu bolida, očigledno namenjeni za razdvojeno hlađenje pojedinih komponenti. Dizajneri su nagovestili da će se možda još raditi na izduvnom sistemu. Sasvim jasno – Renault rešenje izazvalo je veliku pažnju, naročito posle dobrog utiska koje je R31 ostavio tokom prvih testova, pa je moguće da ga i drugi timovi pa i McLaren možda kopiraju ili unaprede.

 

 

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

 

 

 

Prethodni tekstBudući Mini će imati drugačiji izgled
Sledeći tekstPrvi utisci: Chery Tengo 1.6 MT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here