Ženeva: Novi Renault Clio

0
74

Svetsku premijeru na Sajmu automobila u Ženevi imao je potpuno novi Renault Clio. Peta generacija ovog superminija stiže na novoj platformi i prvi put sa lakim hibridnim pogonom.

Ponuda motora kreće od atmosferskog trocilindričnog jednolitarskog benzinca koji proizvodi 75KS i 95Nm u kombinaciji sa petostepenim manuelnim menjačem. Sledi jednolitarska turbo jedinica TCe od 100KS i 160Nm. Ovaj motor biće ponuđen sa petostepenim maneulnim menjačem, ali i sa X-tronic CVT transmisijom.

Najjači benzinac na početku prodaje biće 1,3 litarski četvorocolindrični TCe 130 GPF koji isporučuje 130KS i 240Nm. On će se kombinovati samo sa sedmostepenim automatskim menjačem. U ponudi je i jedna dizelska opcija – 1, 5 litarski Blue dCi od 85KS i 220Nm, koji dolazi sa šestostepenim manuelnim menjačem.

Hibridni pogon stiže u ponudu 2020. godine pod imenom E-TECH i u njemu se kombinuju 1,6 litarski atmosferski benzinski motor i električni agregat koji je integrisan sa sedmostepenim automatskim menjačem sa dva kvačila. Podršku elektromotoru pruža baterija kapaciteta 1,2kWh. Renault je saopštio da je sistem dovoljno efikasan i da u urbanim sredinama može da postigne vožnju 80% na električnu energiju i da donosi uštedu goriva za 40%.

Za razliku od novog Peugeota 208, novi Clio neće biti ponuđen u potpuno električnoj formi. U pripremi je nova generacije električnog modela Zoe, kojom ovaj proizvođač planira da pokrije supermini segment.

Novi Clio dugačak je 4050mm, širok 2583mm, a međuosovinski razmak je 2583mm. Automobil je znatno lakši nego do sada, a najlakša verzija teška je samo 1042kg kao rezultat prelaska na novu CMF-B arhitekturu za šasiju. Kapacitet prtljažnika na 330l do 391l,  zavisno od konfiguracije poda.

Svaki panel karoserije je nov, a dizajn predstavlja razvoj stila popularne četvrte generacije. Clio je najprodavaniji evropski supermini, a prodaja mu konstantno raste od premijere prethodne generacije 2012. godine.

Renault je najavio značajno povećanje kvaliteta izrade, sa mekim površinama u ključnim segmentima kabine. Kupci će imati na raspolaganju više opcija za personalizovanje vozila, a posebna pažnja posvećena je novom multimedijalnom sistemu koji je kombinovan sa digitalnom instrument tablom.

LED svetla su standardna u svim verzijama, a najveći dostupni ekran multimedije ima dijagonalu 9,3 inča i blago je zakošen prema vozaču. Digitalna tabla sa instrumentima ima dijagonalu 7 ili 10 inča. Veći prikazuje i podatke navigacije. Dizajneri su zadržali rotacione kontrole klima uređaja i grejanja u donjem delu centralne konzole.

Prodaja novog Clia kreće na jesen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here