Ženeva: Koenigsegg Jesko

0
744
NAS SPONZOR

Koenigsegg je na ovogodišnjem Sajmu automobila u Ženevi predstavio model Jesko, koji dizajnom, performansama i cenom svakako spada u kategoriju hipermodela. Podaci o 1600KS, 1000kg vertikalne sile koja pritiska automobil na put i maksimalnoj brzini od 480km/h privukli su veliku pažnju posetilaca sajma i ostalih ljubitelja automobila.

Biće proizvedeno samo 125 primeraka, a početna cena je 2,29 miliona EUR pre bilo kakvih lokalnih poreza. Model je dobio ime po ocu osnivača kompanije.

Jesko u ponudi ove ekskluzivne marke menja dosadašnji model Agera i koristi novu platformu sa umereno povećanim dimenzijama. Konjske snage proizvodi temeljno prerađeni Koenigseggov V8 motor sa kovanom radilicom, dvostrukim turbom i novim sistemom usisavanja vazduha koji smanjuje turbo rupu. Deklarisana snaga je 1280KS sa 95 oktanskim benzinom, odnosno pomenutih 1600KS ako se koristi etanol sa oznakom E85. Maksimalni obrtni momenat je 1500Nm.

Podaci o ubrzanju nisu objavljeni. Poznato je da Koenigsegg planira da ponudi ovaj model u dve konfiguracije – jedna je za staze, a druga je namenjena postizanju što veće brzine. Ta verzija ima za cilj pomenutu brzinu od 480km/h. Ukoliko to postigne, Jesko će biti najbrži serijski automobil na svetu.

Devetostepeni menjač je takođe delo ove kompanije. Specifičnost ove komponente je u tome što svaki stepen prenosa ima svoje kvačilo potopljeno u ulju. Rezultat je mogućnost izmene stepena prenosa pri bilo kojoj brzini za samo 20 milisekundi i bez potrebe da stepen bude selektovan unapred. Transmisija je dobila ime Light Speed Gearbox i teška je samo 90kg. Vozač pomeranjem ručice menjača može da menja po jedan stepen prenosa ili, ako je zadrži duže u određenom položaju, momentalno prebaci u najniži ili najviši mogući stepen.

 

Koenigsegg je potvrdio da će Jasko biti homologizovan za prodaju sa obe strane Atlantika. Automoibl je napravljen od karbona i težak je samo 1200kg bez radnih tečnosti, odnosno 1400kg sa njima i u konfiguraciji za javne puteve. Upravljač ima ugrađeni ekran da bi vozač imao bolju preglednost važnih informacija pri prolasku kroz krivine.

Kompanija je saopštila da je već primila 83 depozita za ovaj model i pre zvanične prezentacije.

Prethodni tekstŽeneva: Nissan IMQ koncept
Sledeći tekstŽeneva: Novi Renault Clio