Ženeva: Fiat Centoventi koncept

0
85

Fiat je u Ženevi izložio električni koncept Centoventi, koji bi mogao da bude i osnova nove Pande od 2021. godine ukoliko potencijalni kupci pokažu dovoljno interesovanja.

Šef Fiata Olivije Fransoa izjavio je da je automobil zamišljen pre četiri godine pod kodnim imenom CC4, kao gradski model. Četvrta generacija Pande trebalo bi da ostane o u minimalističkom stilu, ali da i dalje bude zanimljiva pojava na gradskim ulicama.

Istovremeno, budući model treba da ispuni potrebu da FCA grupa u svojoj ponudi ima i elektrifikovana vozila, kako bi kompanija izbegla kazne od regulatora zbog neispunjavanja odredbi o emisijama CO2. FCA Grupa je u tu svrhu razvila platformu samo za električna vozila, koju bi mogli da koriste Panda i Fiat 500.

Centoventi je dugačak 3680mm, visok 1527mm i širok 1846mm, a međuosovinski razmak je 2430mm. Automobil je moguće prilagoditi korisnicama na mnogo načina. Fiat je saopštio da osnovna verzija raspolaže baterijom dovoljnom da se pređe 100km. Vlasnici će moći da kupe ili iznajme do tri dodatne baterije koje su smeštene ispod poda, zajeno sa jednom ispod vozačevog sedišta. Time se autonomija povećava na 500km. Fiat navodi da se baterije ispod poda ugrađuju u garaži “za manje od pet minuta”.

Kompanija nije objavila nikakve tehničke podatke o pogonu četvoroseda. Koncept ima minimalističku instrument tablu i suvozačko sedište koje se može ukloniti. Centralna konzola poseduje ležišta za dodatke koji se kupuju odvojeno. Fiat je saopštio da je patentirao sistem za kačenje ovih elemenata, koji liči na sklapanje Lego kockica. Osnovi ekran ima dijagonalu od 10 inča, a opciono se može dobiti digitalna tabla dijagonale 20 inča.

Vozilo se može opremiti stolićima za laptop računare ili sedištima za bebe. Materijal upotebljen za izadu sedišta je ekološki održiv.

Fiat je saopštio da će automobil biti ponuđen u samo jednoj boji. Fransoa ga opisuje kao “spartasnki i kul”, kao nešto što će biti jedinstveno u ponudi ovog proizvođača. On je rekao da je koncept 90% spreman za proizvodnju uz napomenu da će serijska varijanta verovatno imati vrata koja se otvaraju na tradicionalni način.

Fransoa  je naglasio da će proizvodna verzija biti cenovno najpovoljniji električni automobil sa baterijom na tržištu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here