Ženeva: Toyota Supra GT4 koncept

0
102

Toyota na Sajmu automobila u Ženevi prezentuje trkačku verziju nove Supre za oznakom GT4. Automobil može da se koristi samo na stazama i zasnovan je na nedavno predstavljenom sportskom kupeu.

Trkačku verziju razvilo je Toyotino Gazoo Racing odelenje za automobilski sport. Koncept je usklađen sa FIA regulativama i ima redizajnirane aerodinamičke elemente, prerađenu šasiju i više snage.

Karoserija je dobila specijalno dizajnirani difuzor i zadnje krilo. Oba elementa napravljena su od prirodnih vlaknastih kompozita umesto tradicionalnog krabona, čime se smanjuje negativni uticaj na okolinu. GT4 koncept je niži i duži od standardne Supre.

Izmene na šasiji obuhvataju lagane felne od 18 inča, Pirelli P Zero slik pneumatike, Brembo kočnice, kruće opruge i amortizere i anti-rol šipke viših performansi. Enterijer je minimiziran radi uštede u težini i da bi se poboljšala bezbednost u slučaju sudara. Ugrađen je i zaštitni kavez po FIA standardu.

Za pogon je iskorišten isti trolitarski turbo redni motor iz standardne Supre, ali ima trkački podešenu ECU jedinicu. Podaci o performansama još nisu objavljeni. Snaga se šalje na zadnje točkove preko automatskog menjača i diferencijala ograničenog proklizavanja.

Ugrađeni su i rezervoar za gorivo namenjen samo trkačkim automobilima sa pratećim sistemom za brzo dolivanje goriva, protivpožarnim sistemom po specifikaciji FIA i OMP trkačko sedište.

GT4 trkački program osnovan je 2006. godine kao pristupačnija ednurans trkačka serija za profesionalne i amaterske trkače. Toyota će pratiti reakciju posetilaca sajma u Ženevi pre nego što odluči da li će ponuditi ovaj automobil na prodaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here