Honda zatvara fabrike u Engleskoj i Turskoj

0
102

Honda će zatvoriti fabrike za automobila u Engleskoj i Turskoj do 2021. godine da bi se fokusirala na elektrifikaciju i suočila sa novim trendovima u automobilskoj industriji. Honda u ovim fabrikama trenutno proizvodi model Civic.

Direktor japanske kompanije Takahiro Tačigo objavio je ovu odluku u sedištu Honde u Tokiju. On je rekao da ovaj potez nije povezan sa planiranim izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije i da je vremenski usklađena sa završetkom proizvodnog ciklusa Civica.

“Odlučili smo da izvršimo ove promene u proizvodnji u Evropi u svetlu napora da optimizujemo lokalitete proizvodnje i proizvodne kapacitete na globalnom nivou dok ubrzavamo prema elektrifikaciji”, rekao je Hačigo.

Honda ima globalni proizvodni kapacitet od 5,4 miliona vozila, ali je prošle godine prodala samo 5,24 miliona. Posle optimizacije, proizvodni kapacitet biće smanjen na 5,1 milion vozila i vremenom će biti postignuta iskoristivost od 100%, rekao je direktor japanske kompanije.

Šef Honde u Evropi Ian Hauels izjavio je da će se ovaj proizvođač fokusirati na investicije u Kini, Sjedinjenim Američkim Državama i Japanu.

Fabrika u Svindonu proizvodi Civic hečbek sa pet vrata i zapošljava 3.500 ljudi. Ovaj fabrika proizvodi oko 150.000 automobila godišnje, ali je u prethodnim godinama radila umanjenim kapacitetom jer je potražnja u Evropi opala. 2014. godine, Honda je morala da smanji proizvodni kapacitet na 100.000 jedinica.

U Hondi kažu da će posle zatvaranja ove fabrike biti povećana proizvodnja u Hondinim pogonima u Severnoj Americi. Oko 55% automobila iz Svindona išlo je u Severnu Ameriku. Honda namerava da zadrži svoje evropsko sedište u Britaniji.

Kompanija će zatvoriti i fabriku u Turskoj u kojoj godišnje proizvodi oko 38.000  primeraka Civic limuzine. Kompanija namerava da nastavi marketinške operacije i prodaju u ovoj zemlji.

Honda će ubuduće automobile namenjene prodaji u Evropi uvoziti iz Japana i Kine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here