Fiat Panda pala na Euro NCAP testu

0
462
NAS SPONZOR

Fiat Panda nije dobila nijednu zvezdicu na novom Euro NCAP testu, posle identične ocene koju je nedavno zaradio Punto. Ovi modeli su pre više godina dobili solidne ocene, ali su standardi testa u međuvremenu pooštreni, a Fiat i dalje prodaje oba ova automobila.

Panda je dobila ocenu od samo 16% za zaštitu dece u vozilu, što je najniža ocena ikаda zabeležena u ovoj kategoriji i daleko ispod industrijskog proseka od 79%. Lutke koje su korištene u testu bočnog sudara ukazale su da su deca uzrasta 10 godina izložena “veoma visokom riziku od povređivanja” zbog kontakta glavama. Takođe, izmeren je i nizak stepen zaštite u predelu glave i vrata za decu od 6 i 10 godina pri čeonom sudaru.

Panda je dobila ocenu 45% za zaštitu odraslih putnika i 47% za “osetljive učesnike u saobraćaju” poput pešaka. Ostali segmenti gde je dobila slabe ocene su “slaba zaštita” grudi vozača pri frontalnom sudaru i “loša” zaštita vrata za putnike na zadnjim sedištima.

Najslabije ocene Panda je zaradila u segemntu bezbednosnih asistencija, gde je dobila samo 7%. Ovaj model ne raspolaže takvim sistemima, osim što poseduje upozorenje na vezivanje pojaseva.

Aktuelna, treća generacija Pande na tržištu je od 2011. godine i koristi Fiatovu “mini” platformu. Njeni koreni potiču još iz 2003. godine, a koristi je i aktuelni Fiat 500.

Još jedan udarac za FCA je ocena od samo jedne zvezdice za Jeep Wrangler, čemu je najviše doprinelo odsustvo bezbednosnih asistencija.

Prethodni tekstDacia Duster dobija nove TCe motore
Sledeći tekstG Power BMW M5

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here