Magneti Marelli prodat japanskom Calsoni Kanseiju

0
217

Kompanija Fiat Chrysler Automobiles (FCA) objavila je da je prodala svoju firmu za proizvodnju automobilskih delova Magneti Marelli japanskoj korporaciji Calsoni Kansei za 6,2 milijarde EUR.

FCA navodi da će prodajom Magneti Marellija nastati sedmi po veličini proizvođač automobilskih delova u svetu, sa većim geografskim zahvatom, razmerom i finansijskom snagom u kojem će raditi oko 17.000 radnika od Tokija do Milana.

Japanska korporacija poseduje 200 postrojenja u Evropi, Japanu, Severnoj i Južnoj Americi i azijsko-pacifičkom regionu. U saopštenju se navodi da će novi poslovni entitet imati naziv Magenti Marelli CK Holdings. Sedište nove firme biće u Japanu, a njen direktor biće Beda Bolzenijus, poslovni lider iz japanske korporacije.

Magneti Marelli će i dalje isporučivati delove za FCA U skladu sa višegodišnjim sporazumom, a kompanija će zadržati sedište svojih italijanskih poslova u Milanu.

Direktor FCA Majk Menli izjavio je da će Magneti Marelli ostati jedan od najvažnijih poslovnih partnera FCA. Prodaja Magneti Marellija je bila odavno planirana u okviru strategije pokojnog direktora FCA Serđa Markionea s cijem da se poveća vrednost akcija kompanije.

Ovo je prvi veliki posao koji je FCA sklopio pod upravom novog direktora Majka Menlija. Kompanija nije isplatila dividende akcionarima od kada je formirana 2014. godine, a sada bi u tu svrhu mogla da izdvoji 2 milijarde EUR, ocenjuje analitičar Blumerga (Bloomberg) Džoel Levington.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here