Marchionne: Alfa 159 je bila greška

0
1529
Image

 

Cena krupnog zalogaja zvanog Chrysler počinje da prazni džepove Fiatu. Uspešni segmenti koncerna Fiat SpA, Magnetti Marelli i Ferrari će uskoro morati na „doboš" da bi se finansiralo restruktuiranje američkog Chryslera.

Sergio Marchionne će, kako najavljuju analitičari koji su bili na sastanku sa njime, ponuditi vlasnički udeo u Ferrariju, dok bi kompletan Magneti Marelli mogao biti prodat. 

Fiat „ceni" Ferrari na 2,4 milijarde EUR i po toj ceni prestižna italijanska marka, koja ima odličan potencijal i fantastičnu marketinšku vrednost će vrlo lako pronaći kupca (Volkswagen?). Sa druge strane,Magneti Marelli će nešto teže biti prodat zbog činjenice da više od 50% prodaje ove kompanije ide upravo matičnoj grupaciji. U igri su i druge profitabilne kompanije u vlasništvu Fiata – Iveco i Fiat Industrial. 

Marchionne je potvrdio da Alfa Romeo nije na prodaju – bar ne po sadašnjoj tržišnoj ceni. Nakon sastanka je rečeno i da će Marchionne Alfa Romeo postaviti u sam centar petogodišnjeg plana Fiata, te da ukoliko VW Grupa bude želela da kupi Alfu, za to će morati da plati mnogo više nego što ova kompanija danas vredi. 

Marchione je, kako kaže izveštaj jednog od 12 analaitičara prisutnih na sastanku, Morgan Stanley, izjavio da je predstavljanje Alfa Romeo 159 modela bila greška, ali da će Guilia biti „prava Alfa". Za sada još uvek nije odlučeno da li će Guilia biti proizvođena u Americi ili u Italiji, a po Fiat-ovom strateškom planu Guilia treba da zameni 159-ku krajem 2012. godine. 

Izvor: Auto News, Bloomberg

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here