Renault EZ-PRO: robo-vozilo za poslednju fazu dostave

0
198

Na Salonu automobila u Hannoveru Grupa Renault je 19. septembra predstavila Renault EZ-PRO, autonomni, električni, povezani i deljeni koncept robo-kontejnera, viziju budućnosti prilagodljivih rešenja za poslednju fazu dostave za sve vrste profesionalaca.

Renault, proizvođač lakih komercijalnih vozila (LKV-a) već 120 godina kao i vodeći proizvođač LKV-a u Evropi, u najboljem je položaju da ubrza promene u uslugama dostave i načinu na koji prevozimo robu. EZ-PRO je koncept koji se sastoji od autonomnog vodećeg kontejnera i robotizovanih kontejnera bez vozača. Renault veruje da upravljanje posljednjom fazom dostave neće biti potpuno autonomno jer će ljudi u bliskoj budućnosti i dalje predstavljati sustinu usluga prevoza.

U vodećem kontejneru vozila EZ-PRO je smešten upravnik koji nadgleda dostavu robe i usluga kao i svoju flotu. Oslobođen napora vožnje, upravnik može da se usredsredi na zadatke dodane vrednosti, na primer na nadzor nad planiranjem rasporeda i robo-kontejnerima bez vozača, osiguravanje efikasne i prilagođene usluge kao što su lična, premium dostava namirnica ili dostava lomljivih predmeta.

U skladu sa Renaultovim obećanjem „Easy Life”, EZ-PRO upravniku nudi sigurno i ergonomično rešenje, što dokazuju ulazak spreda, upravljanje joystickom i upravljanje na sva četiri točka za lakše manevrisanje.

EZ-PRO je deljeno rešenje. Konvoj kontejnera koji kreću iz istog središta i kojima upravlja isti logistički operater može nositi različite vrste robe. Svaka čaura ima svog vlasnika, temu, klijente i mesto dostave. Međutim, njima se upravlja iz iste električne, autonomne platforme. Osim toga, svaki kontejner može da izvrši niz isporuka za jednu internet prodavnicu, a zatim niz isporuka za drugu prodavnicu. Takvim deljenjem kontejnera povećava se produktivnost i smanjuju troškovi.

EZ-PRO predstavlja optimalno rešenje za dostavu, kako za dostavne službe, tako i za kupce. Primaoci će moći da odaberu željeno vreme i mesto dostave. Krajnji korisnik će moći da bira da li želi da mu paket preda upravitelj ili želi da ga preuzme iz samoposlužnog ormarića robo-kontejnera bez vozača. Tim ormarićima dostupnima 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji primaoc može pristupiti putem aplikacije na mobilnom telefonu. Kupci će moći da prate svoj paket u stvarnom vremenu putem notifikacija na mobilnom telefonu.  

Poslednja faza dostave čini čak 30% saobraćaja u gradovima – to je opterećenje koje EZ-PRO može da smanji zahvaljujući mogućnostima deljene dostave i autonomne vožnje kao i fleksibilnosti. Na ovaj način će doprineti smanjenju broja vozila na putu u vreme najvećih gužvi kao i umanjiti učestalost zastoja usled loših vozačkih navika ili zbog loše parkiranih dostavnih vozila. Protočnost saobraćaja će se takodje povećati zahvaljujući povezivanju robo-vozila sa gradskom infrastrukturom, kao što su semafori i centar za nadzor saobraćaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here