Početna Tekstovi Testovi motocikala i skutera NK Moto Test: Peugeot Tweet 50

NK Moto Test: Peugeot Tweet 50

0
7754
Image

Image

Skuteri su oduvek bili i biće veoma praktično prevozno sredstvo za grad i ljude koji vole brzo, praktično i jednostavno da putuju gradskim ulicama. Kroz svo ovo vreme, skuteri su napredovali i razvijali se kroz dizajn, tehnološka unapredjenja i inovacije.

Saradnja Peugeota i Tajvanskog proizodjača SYM, iznedrila je još jedan skuter. Peugeotov Tweet je za osnovu iskoristio Symov model Symphonu 125.

 

Image Image

 

Skuter je doživeo značajne promene u odnosu na model od kojeg potiče. Peugeot je izmenio mnoštvo elemenata i detalja, pa je Tweet dobio potpuno novi vizuelni identitet, novo sedište, nova svetla, pokazivače pravca, mnoštvo drugih detalja na oklopu koji su sada deo uglađenijeg dizajna i kvalitetnije izrade nego što je to slučaj sa Sym-ovim originalnim modelom. Prostor ispod sedišta, pretinci za rukavice i instrument tabla ostale su iste.

Image

 

Tweet je dostupan sa tri različita agregata od 50, 125 i 150ccm. Za naše tržište Verano Motors će za početak prodaje ponuditi samo najslabiji model od 50 kubika, a u zavisnosti od rezultata prodaje i interesovanja tržišta moguće je da se prosiri ponuda i sa jačim modelima. U pitanju je četvorotaktni, vazduhom hlađeni motor, snage 3,1KS koji omogućava maksimalno dozvoljenu brzinu od 45km/h, do koje stiže za nešto manje od 9 sekundi.

Image

 

Kočioni sistem čine prednji disk prečnika 226mm s klještima sa dva klipa i doboš kočnica zadnjeg točka prečnika 130mm. Modeli sa jačim agregatima na zadnjem točku imaju disk kočnice.

Vožnja ili kako skuter izgleda u praksi

Najbolji način za upoznavanje sa skuterom je vožnja, I tu se najbolje pokazuju njegove prednosti i mane. Četvorotaktni motor je malo slabiji nego dvotaktni koji smo imali prilike da testiramo u modelu Vivacity.

Image Image

 

Tweet ima nešto slabije performanse od Vivacity-ja, ali i dalje je to skuter koji omogućava dobar start i pristojno ubrzanje do 30-40 km/h, dok na 45km/h sat dolazi do zakonske blokade i to je maksimalna brzina skutera u fabričkom stanju. Naravno skidanjem blokada ovaj skuter ćete moći da poterate do sedamdesetak kilometara na sat, sto je sasvim zadovoljavajuća brzina sa skutere od 50 kubika.

Image

 

Prtljažnik ispod sedišta je dovoljan za polu jet kacigu, nosivosti je 10kg, s upozorenjem da ne treba prevoziti stvari koje su osetljive na temperaturu, jer se prtljag usled blizine motora brzo i lako ugreje. Prtažnik je vrlo skromnih dimenzija, dovodoljan za odlaganje najosnovnijih potrepština, čak ni klasična „jet" kaciga ne može da stane, što je ujedno i najveći nedostatak. Unutar prtljažnika nalazi se sigurnosni prekidač koji prekida struju i onemogućava startovanje skutera. Takodje smo primetili malo teže zabravljivanje poklopca odnosno sedišta, da li zbog veličine samog sedišta ili šarke koja ima malo lufta, tek da bi zabravili prtljažnik, sedište ćete morati da spustite par puta dok bravica „ne uhvati". Prtljažnik ispod instrument table je standardno skromnih dimnzija, ali dovoljnih da tu stavite rukavice, novčanik sa dozvolom ili nesto slicno i karakteriše ga posebna bravica sa ključem. Tweet ima ravan pod na koji možete staviti svašta i kuku iznad prednjeg pretinca na koju možete da zakačite torbu.

Image Image

 

Prednji i zadnji pneumatik je istih dimenzija 90/80 R16. Velika prednost u pogledu vožnje dolazi od točkova velikog prečnika ,koji su 16" napred i pozadi. Veliki točkovi omogućavaju brzu i jednostavnu promenu pravca, čineći vožnju zabavnom i jednostavnom. Za razliku od Vivacity-ja kojeg smo ranije testirali, kočnice su mnogo bolje, pogotovo zadnja koja je jača i bolje koči.

Image Image

 

Sedeća pozicija je veoma udobna, zahvaljujući optimalnoj visini, širini i ergonimiji sedišta. Volan je možda malo niži ili je to samo utisak, ali zato mala širina skutera omogućava lagano provlačenje izmedju kolona u zakrčenom saobraćaju. Upravo ta mala širina volana i mali retrovizor uzrokuju smanjenom preglednošću iza vas.

Image Image

Image Image

 

Pogotovo u zimskom periodu, kada se nose jakne, govoto je nemoguće namestiti retrovizore a da ih sami ne zaklanjate i da je u upotrebljiva površina retrovizora veća od 50%. U slučaju da želite da povezete još nekoga na raspolaganju su dodatne papučice koje se izvlaće iz karoserije/oklopa skutera.

{youtube}wmbqWaSy4Gc?qv=hd720|640|360{/youtube}

 

Instrument tabla se sastoji od analognog pokazivača brzine, količine goriva i predjene kilometraže. Nedostaje indikacija da je ključ i poziciji „kontakt". Treba pohvaliti zvučnu podršku pokazivačima pravca koja će vas podsetiti ako zaboravite da isključite iste.

 

{nkdata id=2, motospec}

Peugeot Tweet karakterišu oštre linije koje definišu jednostavan i čist dizajn skutera koje ga čine diskretnim i elegatnim. Moguće ga je kupiti u jednoj od 3 raspoložive boje – bež, srebrna i crna.

 

Zaključak

Testirani model ima redovnu cenu od 1750€, a na jesenjoj stim da je trenutno na akciji i nudi se za 1.590€. Cene jačih modela u Evropi su za 200, odnosno 300, evra više u odnosu na osnovni model.

Prednosti:
– Upravljivost,
– Kočnice

Slabosti:
– Prednja viljuška je malo mekša
– Teže zabraviljivanje prtljažnika ispod sedišta,
– Mali prtljažnik (ne može da stane jet kaciga)

Predpostavljam da je cilj saradnje sa Symom bila da Peugeot proširi svoju ponudu u segmentu srednjih skutera i da smanji troškove razvoja i proizvodnje prabacivanjem iste na daleki istok. Sadašnja pozicija Peugeota na tržistu skutera je široka i bogata ponuda cenovno prihvatljivih skutera, prepoznatljivog dizajna, koje krasi brend i imidž poznatog proizvodjaća, uz odgovarajući kvalitet.

Uz pristojne performanse i umerenu potrošnju – od oko 3-4 litre bezolovnog benzina na 100 km sigurno su najveći argument za ovog mališana su praktičnost i jednostavnost, koje jesu i moraju biti glavna karakteristika svakog skutera.

U poredjenju sa predhodno testiranim skuterom (Peugeot Vivacity 3), naša preporuka za kupovinu je Peugeot Tweet, iako ima dosta manji prtljazni prostor i nešto slabiji slabiji motor, prevagnula je veličina skutera i njegovih točkova, bolje kočnice, dopadljiviji dizajn.

Kao i obično, galerija fotografija je na raspolaganju, ukoliko želite da pogledate još neki detalj. Zahvaljujemo se kompaniji Verano Motors na ustupljenom skuteru.

NO COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here