BMW Vision iNEXT koncept

0
362

BMW konceptom iNEXT najavljuje novi veliki električni SUV za početak sledeće decenije sa trećim nivoom autonomne vožnje. U kompaniji kažu da će ovo biti tehnološki najnapredniji BMW model i osnova za sve buduće automobile ove marke. Kompanija obećava 12 modela na baterije do 2025. godine.

Vision iNEXT je dugačak nešto više od 5 metara i ima klasični kutijasti SUV profil. Vozilo je postavljeno na točkove sa felnama prečnika 24 inča i nema B stubove, pošto su upotrebljena vrata koja se otvaraju u kontrasmeru.

Brojni senzori koji omogućavaju autonomnu vožnju smešteni su iza tradicionalne maske sa “bubrezima”. Vetrobran se proteže bez upadljivog prelaza u panoramski krov. Sve svetlosne grupe su opremljene LED tehnologijom.

Kabina je striktno koceptualna i ne odražava izgled enterijera budućeg serijskog modela. Prepuna je upadljivih elemenata koje nećemo videti u proizvodnoj varijanti za oko tri godine. Za izradu enterijera upotrebljeno je drvo, osvetljeni kristalni elementi i tekstil. Upravljač se uvlači u konzolu u trenutku kada se aktivira autonomni režim vožnje.

Iako je iznad centralne konzole smešten ekran osetljiv na dodir, u BMW-u kažu da je enterijer koncepta osmišljen s ciljem da pokaže kako u budućnosti pametni materijali, a ne ekrani, mogu da se iskoriste za kontrolisanje funkcija. Kombinacije senzora i mikro LED lampica skrivena je ispod drvene površine na centralnoj konzoli i oni reaguju na dodir.

U zadnjem delu kabine nema ekrana, nego je primenjena tehnologija koju BMW naziva “pametni zrak”. Ugrađeni su interaktivni projektori koji projektuju informacije i zabavne saržaje direktno na praznim površinama oko putnika, što je alternativa upotrebi tableta i ekrana.

Nisu objavljeni podaci o pogonskom sklopu, ali je BMW ranije najavio ugradnju nove generacije električnog pogona. Budući SUV će koristiti platformu koja mu omogućava ugradnju električnog, plag-in hibridnog, benzinskog ili dizelskog pogona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here