Inteligentni lični asistent u BMW modelima

0
154

BMW Intelignenti lični asistent je nova tehnologija u modelima nemačke marke koja će pomagati vozačima da komuniciraju sa svojim automobilima po ugledu na rad sa pametnim telefonima.

Sistem koji je neprestano aktivan biće od sledeće godine deo multimedijalne tehologije BMW modela. Kompanija opisuje ovu tehnologiju kao inteligentni, digitalni karakter koji zahvaljujući veštačkoj inteligenciji može da kontroliše podešavanja vozila, navigaciju i zabavne sadržaje.

Mercedes-Benz takođe priprema sličan sistem za svoj multimedijalni paket nove generacije. Očekuje se da će tehnologija pod imenom Mercede-Benz korisničko iskustvo (MBUX) imati premijeru u novoj limuzinskoj A klasi ove godine.

Pametni BMW asistent sposoban je da razume običan jezik i na taj način pomaže vozaču i putnicima da stupaju u interakciju sa vozilom. Sistem obuhvata napredni oblik prepoznavanja glasovnih komandi i u radu koristi prednosti klaud  računarstva. Interakcija sa ovom tehnologijom pokreće se izgovaranjem reči: “Hej, BMW.”

Asistent je sposoban da uči vozačeva preferirana podešavanja i može automatski da izvrši seriju izmena, čak i ako mu nije postavljen konkretan zahtev da to učini. Na primer, dovoljno je da vozač kaže “Hej, BMW, umoran sam” da bi se izvršilo automatsko podešavanje ambijentalnog svetla, muzike i temperature da bi vozač ostao budan. Ako kaže: “Hej, BMW, hladno mi je” asistent uključuje grejanje.

Ova tehnologja takođe je sposobna da “predviđa” rute za vožnju na osnovu doba dana, sinhronizuje kalendar sa dnevnim obavezama da bi ponudila rutu do sledećeg sastanka, a izvršena je i integracija Microsoft Office 365 za čitanje elektronske pošte.

Asistent funkcioniše i kao glasovno korisničko uputstvo i u svakom trenutku je u stanju da objasni vozaču način funkcionisanja i korištenja nekog automobilskog sistema ili funkcionalnosti. Vremenom će asistent biti u stanju da daje savete za uštedu goriva, objavljivaće upozorenja poput pada pritiska u pneumaticima, slaće podsetnike za sastanke i čak će sam zakazivati servis.

Ova tehnologija biće deo BMW iDrive 7.0 multimedije koja podrazumeva i sistem Live Cockpi Professional.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here