Još od početka sezone se u F1 krugovima aktivno priča o tome da li će Daniel Ricciardo ostati u ekipi sa kojom je efektivno već deset godina. Iako je očigledno rešenje bilo da nastavi saradnju, jer je u nastupajućim sezonama sa novim pravilima veoma dobra situacija voziti bolid koji dizajnira Adrian Newey. Međutim, problem koji Red Bull ima već godinama su motori, jer Renault nikako nije uspeo da napravi konkurentno rešenje. Zbog toga se Red Bull konačno odlučio da raskine saradnju i postane Honda partner. Upravo zbog situacije oko motora i konkurentnosti, Daniel Ricciardo je pokušavao da nađe bolju opciju, u timovima Mercedes ili Ferrari. Od momenta kada su Hamilton i Bottas potpisali nove ugovore, Mercedes vrata su zatvorena. Slično je i kada je Ferrari u pitanju. Vettel će se potruditi koliko je u njegovoj moći da Ricciardo ne bude opet njegov timski kolega. Prva „šuškanja“ u vezi cele priče su se pojavila na trci u Mađarskoj, da će Daniel Ricciardo potpisati za Renault.

To se na kraju i dogodilo. Ekipa Red Bull je danas zvanično objavila da će Daniel Ricciardo napustiti ekipu na kraju sezone. Nakon toga, Renault je potvrdio ono što se šuškalo i zvanično objavio da će postava vozača za 2019. godinu biti Daniel Ricciardo i Nico Hulkenberg. Tako u trenutku završila ova saga. Renault izbor je definitivno čudan, jer su to isti motori zbog kojih Daniel Ricciardo nije bio u mogućnosti da se bori za titulu. Istina, Renault je jedina preostala „fabrička“ ekipa ali je napredak koji su pokazali francuzi jako spor. Naravno, pored sportskih tu je i novac kao glavni motiv. Ricciardo je imao priliku da potiše veći ugovor na početku se sezone sa Red Bull-om, ali je tražio isto kao i Verstappen, što očigledno nije mogao da dobije. Tokom leta su pozicije za pregovor oslabile, jer nema mesta u ekipama Ferrari i Mercedes, pa je Red Bull znajući to ponudio Ricciardo-u značajno manju svotu. To očigledno Ricciardo nije mogao da prihvati i napravio je drastičan potez odlaskom u Renault.

Sličan riskantan potez videlli smo ne tako davno, kada je Hamilton prešao u Mercedes. Tada su svi gledali u Hamilton-a kao u ludaka, ali se taj potez pokazao kao apsolutno najvažniji u njegovoj karijeri. Bez njega, Hamilton bi sada još uvek imao jednu titulu i šačicu pobeda. Nečemu sličnom se nada i Ricciardo, pa ostaje da se vidi ko će se zadnji smejati. Verstappen dok bude osvajao podijume sa Honda motorima ili Ricciardo dok to isto bude radio uz osmeh kada vidi “dimljeni” Red Bull. Sad, ako gledamo skorašnju formu, dobra je verovatnoća da će oboica moći da “plaču” dok Mercedes i Ferrari opet budu vodili glavnu reč u naredne dve sezone.

3 COMMENTS

  1. Ovo nije skroz neočekivan i nelogičan potez. Nakon odlaska Vettela Daniel je očekivao da će biti neprikosnoveni broj 1 u Red Bullu, ali deluje da tim svoju budućnost bazira pre svega na mladom Maxu. Vozači F1 su uglavnom sujetna bića koji vole da su glavni u “gradu”, ali u postojećem poretku u svakom ozbiljnijem timu postoji samo po jedan glavni. Šteta ako u najboljim godinama svoje karijere bude tavorio u slabijem timu (poput Alonsa), fantastičan je vozač, ali možda mu se kockice i poklope jednog dana..

  2. Potez nije tako nelogičan, ali iznenađujući definitivno jeste. Iako je počelo da se šuška u Mađarskoj, to se i ranije spominjalo, kao i McLaren razgovori, ali je sve lagano odbačeno. Ricciardo je pre i posle trke (na testu) govorio da je ugovor sa Red Bull-om gotova stvar i samo još par sitnica da se reši i to je to. Isto je govorio i Horner. Po inoformacijama koje se čuju, Horner je bio veoma iznenađen odlukom i ništa nije znao o tome sve do jutros. Ako je za njega bilo iznenađenje, onda je i za većinu nas.
    Očigledno se nešto desilo nakon zadnje trke, kada je Renault uspeo da ubedi Ricciardo-a na prelazak. Pod no1, mislim da su odrešili kesu i dali dosta više novca od onoga što je Ricciardo u ovom momentu mogao da dobije od Red Bull-a (cenim nekih 10m po sezoni). Ricciardo do sada je uvek imao manje ugovore i ovo mu je bila prva prilika da uzme nešto više. Tek nakon toga možda stoji Renault „uveravanje“ da će sledeće sezone biti boje i tako dalje, ali je realno očekivati da Renault može nešto više tek nakon velike promene pravila. Ako se promene motori, dalja ulaganja u trenutne više nemaju smisla, pa je Ricciardo izgleda odabrao da „gradi budućnost“ na duže staze. Ovo je Ricciardo takođe mnogo puta pominjau u stilu „moje vreme je sada, nemam vremena da čekam 2,3 ili 5 godina“. Ipak, situacija je takva da će morati da čeka, što je opet sam rekao „Uvek kada je Renault ulazio u F1, posle nekog vremena su uspeli da pobede, pa se tome nadam“. E sad, koliko je to „neko vreme“, saznaćemo.
    Hamilton prelazak je imao više logike, jer se prelazilo na nova pravila i motore samo za godinu dana, a Mercedes je suknuo kamaru para za to unapred. Ricciardo sada ima dve godine do toga, plus se još ne zna šta će tu biti, pluš sto mislim da Renault nema novca ili želju da uloži koliko treba. I sam Abiteboul kaže da oni stalno potcene koliko tu para treba i da su stalno iznenađeni, i da su i sada opet iznenađeni sa skokom koji je Ferrari napravio jer je to za njih bar dve godine razvoja. Sa takvim stavom, ne znam kako su mogli da ubede Ricciarda da pređe – samo parama. Mislim njima Ricciardo i nije baš toliko trebao, jer je Hulk sigurno tu negde, možda su samo hteli da „uteraju“ Horneru zbog svih stvari koje su imali 🙂

    • Sve napisano stoji, a sve to ponovo navodi na činjenicu da nije presudio ni novac ni garantovane performanse budućeg bolida već – sujeta! Nakon odlaska Vettela iz Red Bulla Ricciardo je sebe video kao neprikosnovenog broja 1 u timu i potpuno sam siguran da nije očekivao da će mladog Maxa skroz izjednačiti po moći i statusu, ako ne čak i malo protežirati na račun Australijanca, gradeći budućnost upravo na Holanđaninu. Verujem da bi Daniel donekle i istrpeo takav tretman da se dokopao volana Mercedesa ili Ferrarija, ali u Red Bullu nakon svega jako teško. Otud ovaj iznenađujući i pomalo osvetnički odlazak u neizvesnu budućnost. Šteta što ga za sada nećemo videti u najboljim timovima, ali u Ferrariju se za sve pita Vettel koji se opire čak i dolasku talentovanog Leclerca (Kimi se pokazao kao savršen kolega!), a u Mercedesu sada samo gledaju da sprovedu istu priču sa Lewisom i kolegom koji će biti voljan da ne talasa, te odradi kako tim kaže…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here