Nissan: Nepravilni testovi emisija u Japanu

0
234

Nissan je saopštio da je nepravilno merio emisije izduvnih gasova i potrošnju goriva 19 svojih modela koji se prodaju u Japanu, što je drugi put u poslednjih manje od godinu dana da je otkriven propust u radu internih inspekcija.

Kompanija je objavila da je utvrdila da konačni testovi vozila u većini fabrika u Japanu nisu u skladu sa domaćim standardima i da su izveštaji inspekcija bili zasnovani na izmenjenim merenjima.

Ovaj propust ne utiče na vozila koja su izvezena u inostranstvo, pošto je reč o standardima koji važe specifično za japansko tržište, naglasila je japanska kompanija. Vrednost akcija ovog japanskogproizvođača opala je za 5% posle objavljivanja ovih informacija.

Nissan je u oktobru prošle godine utvrdio da su decenijama inspektori bez odgovarajućih sertifikata vršili završne provere automobila namenjenih za prodaju u Japanu, zbog čega je sa domaćeg tržišta povučeno 1,2 miliona vozila.

“Ovo je duboko i ozbiljno pitanje za našu kompaniju. Shvatamo da je je naša svest o poštovanju standarda i dalje manjkava”, rekao je u obraćanju novinarima direktor kompanije Jasuhiro Jamauči. On je rekao da će biti sprovedena istraga da bi se utvrdili koreni ovog propusta. Za to će biti potrebno oko mesec dana.

Utvrđeno je da su, između ostalih, propustima obuhvaćeni modeli Note i Juke. Brzina vozila i trajanje test vožnji, kao i spoljne temperature nisu bili u skladu sa regulacijama, a ni oprema nije bila pravilno kalibrisana. Povlačenje automobila nije neophodno, pošto nije reč o standardima u segmentu bezbednosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here