PRE-DRIVE C2X istraživački projekat

0
994
Image
NAS SPONZOR

 

Vodeće evropske automobilske, elektronske i software kompanije su predstavile rezultate projekta pripreme za automobilsku komunikaciju. Cilj ovog projekta je da se znatno poboljša bezbednost i efikasnost na putevima.

Volkswagen AG je veoma važan partner u ovom dvogodišnjem istraživačkom projektu koji sponzoriše EU komisija. 

"Mogućnost pouzdanog prenosa sve veće količine informacija u deliću sekunde će omogućiti učesnicima u saobraćaju da budu povezani međusobno, ali i sa saobraćajnom infrastrukturom, utemeljujući tako put za nove usluge i aplikacije. Sa ciljem konstantnog unapređenja informacija, Volkswagen Grupa za istraživanje radi na inovativnim rešenjima kako bi vozačima pružila još transparentniji pregled puta, dajući im pritom korisne informacije o saobraćajnoj bezbednosti i efikasnosti", rekao je prof. dr Jirgen Leohold, direktor Volkswagen Grupe za istraživanja. 

Jedinica za komunikaciju prenosi važne informacije u vozilo kada se ono približava mestu gde se izvode radovi na putu. Vozač se obaveštava o ograničenju brzine, bilo kakvim restrikcijama u traci i drugim informacijama vezanim za bezbednost. Kod mobilnih radova na putu, komunikaciona jedinica je ugrađena u vozilo koje se koristi za radove na putu tako da funkcija asistencije u vozilu može precizno da lokalizuje radove na putu u bilo koje vreme. Dodatne informacije omogućavaju vozaču da unapred prilagodi svoju vožnju situaciji u saobraćaju, posebno u slučaju radova na putu koji se teško mogu uočiti, izbegavajući tako situacije koje mogu da utiču na bezbednost. Da bi ova tehnologija mogla da se primenjuje, Volkswagen je razvio softver koji pruža informacije putem HMI (human-machine interface) bez ometanja vozača. 

U slučaju kvara na vozilu, ono prenosi tačne koordinate svoje pozicije. Vozila koja prolaze dobijaju informacije i prosleđuju ih drugim učesnicima u saobraćaju. Informacija se tako brzo prenosi i takođe se može preneti centru za upravljanje saobraćajem putem uređaja koji su postavljeni u okviru drumske infrastrukture. Drugi vozači koji se približavaju vozilu koje je u kvaru su unapred upozoreni, što omogućava izbegavanje bilo kakve kritične situacije koja može ugroziti bezbednost, kao što je npr. naglo kočenje. 

Partneri PRE-DRIVE C2X su sledeći: Adam Opel GmbH, Audi AG, BMW Forschung und Technik GmbH, Volkswagen AG, Volvo Technology AB, Hitachi Europe SAS, SAP AG… Ali mnogi univerziteti i instituti za istraživanje, kao i mala i srednja preduzeća takođe učestvuju u radu na ovom projektu.

Izvor: Porsche SCG marketing

Prethodni tekstVitro Group i Citroen za sigurniji odlazak u školu
Sledeći tekstVW i Teniski Savez Srbije potpisali sponzorski ugovor
Večni entuzijasta.