Predstavljen novi BMW X5

0
466

BMW je predstavio novu generaciju modela X5, koja je sada duža, šira i viša. Do sada je prodato 2,2 miliona primeraka ovog modela od premijere 2000. godine, a od četvrte generacije se očekuje da nastavi taj uspeh.

Prednjim krajem dominiraju veliki “bubrezi” sa aktivnim elementima koji poboljšavaju aerodinamičku efikasnost. Svetla opciono mogu biti opremljena laserskom tehnologijom koja osvetljava put do 500m ispred vozila.

Podizanjem zadnjih vrata pristupa se prtljažnom prostoru zapremine 640 litara, što je za 10 litara manje nego kod prethodne generacije. Sa oborenim sedištima taj prostor raste na 1.860 litara, a praktičnost je povećana opcionim beskontaktnim zatvaranjem petih vrata i elektrifikovanim sklopivim panelom za pokrivanje prtljaga. Dsotupna je i verzija sa sedam sedišta, a BMW navodi da u trećem redu sedišta ima više mesta nego ranije.

U kabini ima manje tastera nego do sada i dizajn je više minimalistički zahvaljujući upotrebi iDrive multimedijalnog sistema. Putem ekrana dijagonale 12,3 inča kontroliše se veliki broj funkcija, a postoji i mogućnost upotrebe rotacionog kontrolera ili glasovnih komandi. Drugi ekran iste dijagonale sadrži instrumente čiji se izgled i raspored mogu menjati.

Kupci će na početku prodaje moći da biraju između dva dizelska i jednog benzinskog motora. Očekuje se da će najpopularniji biti BMW X5 xDrive30d od 265KS. Sa ovim trolitarskim rednim motorom automobil ubrzava od 0-100km/h za 6,5 sekundi i ima deklarisanu potrošnju od 6 l/100km, uz emisiju CO2 od 158g/km. Jači dizelaš ima oznaku M50d i raspolaže sa 400KS i 760Nm, a deklarisano ubrzanje do 100km/h mu je 5,2 sekunde. Benzinski X5 xDrive40i ubrzava do 100km/h za 5,5 sekundi i troši 8,5l/100km.

Sva tri modela opremljena su pogonom na svim točkovima i osmostepenim automatskim menjačem kao standardnim paketom. BMW je potvrdio da će kasnije biti predstavljena i plag-in hibridna varijanta.

Dostupan je opcioni sistem vazdušnog ogibljenja sa aktivnom stabilizacijom uvijanja karoserije, a tehnologija upravljanja svim točkovima čini vozilo agilnijim pri manevrisanju i stabilnijim pri većim brzinama. Ako se skrene sa puta, klirens vozila može se podići za čak 80mm.

Među sistemima koji pomažu vozaču su držanje saobraćajne trake, sa poluautonomnim korekcijama upravljanja. Ovaj sistem može sam da promeni traku ako je ona slobodna i ako je uključen odgovarajući indikator skretanja. Asistent za zaustavljanje u vanrednim situacijama aktivira se ukoliko vozač postane onesposobljen i bezbedno zaustavlja novi X5. Ova tehnologija može sama da prestroji vozilo u zaustavnu traku.

Opciona oprema obuhvata panoramski krov, Bowers & Wilkins audio sistem, par ekrana od 10,2 inča za putnike na zadnjim sedištima i felne prečnika 22 inča, što je novost za ovu marku.

Prve isporuke novog X5 očekuju se krajem godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here