2018 Audi Q8

0
319

Audi je predstavio novi luksuzni SUV Q8, sestrinsko vozilo modela Q7. Reč je o rivalu modelima BMW X6 i Mercedes GLE, a prodaja kreće na leto.

Audi Q8 je dugačak 4,986 metara i ima isti međuosovinski razmak kao Q7, od koga je širi za 27mm, a zbog niže linije krova ima agresivniji i više sportski izgled. Novi SUV moći će da se dobije u jednoj od 12 boja, sa različitim opcijama za plastične elemente na karoseriji, zavisno od trima. Osnovni Q8 imaće sive plastične panele, a verzije u višim specifikacijama imaće te elemete u mat sivoj boji. Kapacitet prljažnika je 605 litara sa podignutim sedištima, a ako se ona obore prostor raste na 1.755 litara.

Kupci će inicijalno moći da dobiju samo jedan motor – trolitarski V6 dizelski agregat od 285KS za model Q8 50 TDI. Deklarisano ubrzanje od 0-100km/h je 6,3 sekundi, a maksimalna brzina 230km/h. Tokom 2019. godine stiže benzinski V6 agregat u varijanti Q8 55 TFSI od 340KS, a 2020. godine i V6 TDI motor od 230KS.

Svi motori podržani su električnim sistemom na naponu od 48V, koji napaja tehnologiju stop-start i krsterenja, kada se pedala gasa podigne pri brzini od 55km/h do 160km/h. Svaki Q8 ima quattro pogon na svim točkovima. Q8 50 TDI koristi osmostepeni Tiptronic menjač, a Q8 55 TFSI sedmostepenu transmisiju sa dva kvačila.

Opremu, između ostalog, čine HD Matrix LED svetla, felne prečnika 21 inča, sedišta presvučena kožom i alkantarom i najnoviji Audijev multimedijalni sistem. Viši paket donosi veće felne od 22 inča, grejanje sedišta, četvorozonski klima uređaj i audio sistem marke Bang & Olufsen.

Tu je i adaptivno vazdušno sportsko ogibljenje i sistem Audi Drive Select sa sedam modova za vožnju, koji menja parametre ogibljenja, upravljanja i odziva motora. Q8 je dobio i upravljanje svim točkovima.

Vozaču pomaže ukupno 39 sistema zasnovanih na strimovanim podacima sa 23 senzora. Ovi sistemi podeljeni su u više grupa. Tour Assist je fokusiran na adaptivni tempomat u kombinaciji sa držanjem saobraćajne trake i praćenje ograničenja brzine. Emergency Assist pazi na budnost vozača i može da zaustavi vozilo u svojoj traci ukoliko zaključi da je vozač neaktivan.

Park Plus Assist upozorava na ivičnjake i donosi 3D pogled koji prikazuje automobil iz perspektive drona. Ovaj sistem sadrži i daljinski Park Pilot, koji može da funkcioniše i kada je vozač izvan vozila. Postepeno će biti uvedena i funkcija Garage Pilot. Tu je i asistencija za vuču prikolice, koja upravlja automobilom i prikolicom pri vožnji unazad nakon što vozač odredi pravac na multimedijalnom ekranu.

Kabina Q8 snažno se oslanja na dizajn kabine aktuelnog A8. Sistemima se kontroliše preko dva centralna ekrana. Gornji je prečnika 10,1 inča i obuhvata multimediju i navigaciju, a donji je prečnika 8,6 inča i preko njega se regulišu grejanje i ventilacija, a takođe se i unosi tekst za odredište ili telefonske kontakte. Tu je već poznata Audijeva virtuelna instrument tabla sa head-up prikazom podataka na vetrobranu.

Audi Q8 proizvodiće se u Volkswagenovoj fabrici u Bratislavi, zajedno sa modelima Audi Q7, Porshe Cayene i VW Touareg.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here