Fiat – budućnost zasnovana na modelu 500

0
470
16fiat 500riva2

Direktor FCA Serđo Markione potvrdio je da će se marka Fiat u budućnosti fokusirati na porodicu 500 i praktični gradski model Panda, pošto oni donose najveći profit.

Ponuda će biti osvežena električnim Fiatom 500e 2020. godine i 500 Giardiniera do 2022, godine, a kao što je ranije i najavljeno, Punto odlazi u istoriju. Model Tipo biće povučen iz prodaje u Evropi kada na snagu stupe strože regulative o emisijama, jer se, prema rečima direktora FCA, elektrifikacija ovog modela ne bi isplatila.

“Fiat će se u Evropi redefinisati prema ekskluzivnijem području. Teško je biti profitabilan ako je reč o masovnim tržištima i mi smo u našem planu utvrdili oblasti u kojima Fiat funkcioniše najbolje”, rekao je Markione.

On je precizirao da će Fiat biti fokusiran na modele koji mogu da iskoriste ulaganja u elektrifikaciju. Modeli 500X i 500L dobiće hibridne pogone, kako bi čitava porodica 500 bila elektrifikovana.

FCA će u svrhu realizaceje plana o uvođenju hibridnih i elekričnih modela u svoju ponudu uložiti 9 milijardi EUR u narednih pet godna. Markoine očekuje da će 60% FCA automobila prodatih u Evropi do 2022. godine biti elektrifikovani.

Fiat će raditi i na unapređenju Pande, koja će biti fokusairana na praktičnost i jednostavnost i koja će zadržati tradicionalni pogon. Panda će koristiti  “priuštive, ekološki prihvatljive motore sa unutrašnjim sagorevanjem”.

Punto se više neće proizvoditi, a za sada nije jasno da li ista sudbina čeka i model Tipo na kraju proizvodnog ciklusa aktuelne prve generacije. Uprkos ovim promenama u katalogu, Markione je insistirao da će obim Fiatove proizvodnje u Evropi “ostati isti ili biti povećan” do 2022. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here