NAS SPONZOR

Reno Talisman se već neko vreme nalazi u ponudi francuskog proizvođača, a mi smo već imali prilike da se upoznamo sa ovom limuzinom. Ipak, da ne bude samo promena paketa opreme razlog za test pobrinula se i motorizacija, u test modelu se našao vrlo interesantan  turbo benzinac sa 200ks i EDC menjačem.

Reno je sa Talismanom uveo neke promene kada je motorizacija u pitanju pa tako izostaje oličenje pogona kada su limuzine u pitanju, tačnije u ponudi ne postoji 2-litarski dizel agregat, već samo 1.5 i 1.6-litarski dizelaši sa rasponom snaga od 110-160ks. Kako bi bili zadovoljeni i oni koji “jure konje” Reno je ponudio benzinca sa 200ks i upravo takav primerak smo i mi imali prilike da probamo na NK testu. Benzinci sa ovoliko snage su prilična retkost u ovom segmentu vozila, pa je tako vrlo interesantno da vidimo kako se Reno ponaša u ovoj kombinaciji.

Agregat je 1.6-litarski benzinac sa 200ks i Talismanu dolazi isključivo uparen sa EDC menjačem, tako da je mirna vožnja kroz grad zagarantovana i vozač neće imati potrebu da barata sa ručnim menjačem, što je dobro, obzirom na tip karoserije i snagu sa kojom Talisman raspolaže. Kod Talismana je sve okrenuto ka toj bezbrižnoj vožnji u udobnosti što se pokazuje i kroz MultiSens sistem kojim se može dosta kontrolisati udobnost, odnosno vešanje automobila. Kroz isti taj sistem se ovaj Talisman može i pretvoriti i u sportistu, jer 200ks uz 4Control sistem mogu da pruže i lepu količinu zabave u vožnji. Tu su naravno i izuzetno udobna sedišta što Reno propagira i kod modela nižeg ranga, pa se kod Talismana podrazumeva i masaža, grejanje i hlađenje istih pa je tako sve okrenuto nekoj bezbrižnoj vožnji i dugoprugaškim aktivnostima. 

Taj plan za nekim dugoprugaškim aktivnostima prilično remeti prilično “tanak” rezervoar sa svojom zapreminom od “samo” 51 litar, što uz malo jaču potrošnju ovog agregata i ne garantuje neku preteranu autonomiju. Potrošnja je tokom testa dosta varirala, a na kraju se uz dosta magistralnog puta umirila na 8.2l, uz relativno kultivisanu vožnju. Taj podatak ne garantuje ni autonomiju od 500km, što je za limuzinu D segmenta zaista malo. 

Reno je nakon nekog vremena na tržištu Talisman ponudio i sa novim paketom opreme, Iconic, koji je izbacio neke stvari iz premijum Paris Initiale paketa pa je tako učenjen pozitivan korak kada je cenovno pozicioniranje u pitanju. Cena modela sa ovom opremem je 30.290 EUR što je za 3.000 EUR manje od ekvivalentno motorizovanog modela sa Initiale opremom. Test model je imao i neke dodatne opcije, poput automatskog parkiranja i sl. ali je u svakom slučaju ovaj paket opreme dovoljno dobro izbalansiran pa je u principu idealan izbor kada je Talisman u pitanju.

 

Prethodni tekstNK TEST: Honda Civic 1.0 – karakterne crte lica
Sledeći tekstŽeneva: 2019 Peugeot 508

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here