Ženeva: Rimac C-Two

0
715
NAS SPONZOR

Drugi električni model kompanije Rimac je C_two i privukao je veliku pažnju na aktuelnom Sajmu automobila u Ženevi deklarisanim performansama. Hrvatski proizvođač tvrdi da će budući ekskluzivni serijski model ubrzavati od 0-100km/h za samo 1,85 sekundi, a do 160km/h za 4,3 sekunde.

Novi model koristi litijumsku bateriju kapaciteta 120kWh i proizvodi 1900KS i više od 1900Nm. Automobil ima poseban električni motor na svakom točku i koristi par nezavisnih menjača sa jednim stepenom prenosa za prednje točkove i par dvostepenih menjača za zadnje točkove. To omogućava automobilu da iskoristi svoj ogromni obrtni momenat.

  

C-Two poseduje tehnologiju vektorske raspodele obrtnog momenta u kombinaciji sa karbon-keramičkim kočnicama sa diskovima prečnika 390mm i šestoklipnim čeljustima na prednjoj i zadnjoj osovini.

Automobil je većim delom napravljen od karbonskih vlakana i ima ogibljenje sa dvostrukom viljuškom sa elektronski kontrolisanim amortizerima i aktivnom kontrolom klirensa.

Maksimalna brzina je 412km/h, a Rimac tvrdi da novi sistemi za kontrolu toplote sa tečnim hlađenjem omogućavaju dva puna kruga na Nirburgringu “pod punim gasom”, a sa neznatnim padom performansi.

C-Two ima autonomiju od 650km po NDEC ciklusu, a 80% baterije može da mu se napuni za manje od 30 minuta. Dvosed poseduje četvrti nivo autonomne vožnje, što je za jedan stepen ispod potpuno automatizovane samostalne vožnje, kao i napredni softverski sistem koji je opisan kao veštačka inteligencija.

Ugrađeni sistemi koriste kamere za prepoznavanje lica radi otključavanja automobila i omogućavanje startovanja motora bez ključa. Automobil potom očitava vozačevo raspoloženje i pušta prikladnu muziku i podešava sopstvene parametre za što prijantiju vožnju.

Rimac C-Two ima karbonsku monokok konstrukciju sa karbonskim krovom, integrisanim baterijskim paketom i dodatnim karbonskim okvirom. Posebni delovi strukture od karbona i aluminijuma amortizuju sile u slučaju sudara.

Proizvodnja C-Two počinje tokom godine u ograničenoj seriji od 150 primeraka.

Prethodni tekstPredstavljamo: Toyota Aygo 2018
Sledeći tekstŽeneva: Volkswagen ID Vizzion koncept

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here