Početna Tekstovi Testovi motocikala i skutera NK MOTO TEST: Peugeot Vivacity 3

NK MOTO TEST: Peugeot Vivacity 3

0
10356
Image

Image

Skuteri postaju sve moderniji. Maksi skuteri su, mahom, stvar prestiža dok se vrlo popularna kategorija – skuteri od 50ccm sve češće pojavljuju kao ekonomski vrlo zahvalno prevozno sredstvo. Mi smo tokom proteklih nekoliko dana na raspolaganju imali Peugeot Vivacity 3 sa motorom od 49ccm, što znači da ga možete voziti sa B "kategorijom".

 

Image
 
Image
 
Image  Image

 

Vivacity se gotovo 10 godina prodaje i u tom periodu je bio jedan od glavnih nosilaca prodaje. Nakon tog uspešnog perioda, Peugeot je odlučio da ne menja previše dobitnu kombinaciju. Treća generacija ovog uspešnog skutera stiže u savremenijem obliku i sa novim, zanimljivim tehnološkim rešenjima. Iako linije podsećaju na predhodnika, one su omogućili da skuter ima mnogo veći prtljažni prostor, ako ne i najveći u kategoriji, a da zbog toga nisu narušene performanse i veličina rezervoara. Nova generacija je donela i nova rešenja sa svetlosnu grupu i signalizaciju.

 

Image
 
Image Image
 

Već posle prvog dana, jasno je bilo zašto je ovo jedan od najprodavanijih Pežoovih skutera. Dizajn je uniseks, jednako prihvatljiv i za ženske i muške vozače. Skuter je pravljen da bude praktičan, i u potpunosti je prilagođen za prosečnog, ne preterano zahtevnog korisnika.

 

Image Image

 

Peugeot Vivacity je i dalje jedini skuter u klasi do 50 kubika (ccm) koji nudi dva prljažnika koji sa svojom ukupnom zapreminom od čak 35 litara, nadmašuju konkurente u klasi. Prvi veći pretinac se nalazi na uobičajenom mestu za skutere, ispod sedišta i dovoljno je velik za smestaj full face kacige i ostalih potrepština. Drugi upola manji prtažnik smešten je iza prednje maske, u koju može da se smesti jet kaciga sa vizirom.

 

Image

Image Image

 

Do ovako velikog prostora Peugeot je dosao briljatnom idejom da rezervoar za gorivo smesti sto niže, tako da se on nalazi ispod nogu vozača, što je istovremeno doprinelo i spuštanju težišta motora. Veličina je rezervoara je 8.5 litara što garantuje veliku autonomiju skutera. Izgled skutera je obogaćen "aluminijumskim" držaćem za saputnika i 12-voltom utičnicom koja se nalazi u prtljažniku ispod sedišta.

Image
 

 

Motor je već dobro poznati dvotaktni, vazdušno hladjeni agregat snage 4,1 KS pri 7000/min, koji zadovoljava normu Euro 2. Ovaj agregat, skuteru omogućava dobar start i pristojno ubrzanje do 30-40 km/h, dok na 45km/h sat dolazi do zakonske blokade i to je maksimalna brzina skutera u fabričkom stanju. Naravno, lokalni mehaničari i samouki majstori po metodi SSM (Sam Svoj Majstor, prim. ured.) i upustava sa foruma, će uspeti da skinu sve blokade i poterati do impozatnih 75 km/h, uz ogradu da pričamo o skuteru od 50 kubika. Ovakve performanse uz umerenu potrošnju – oko 3,4 litra na 100 km sigurno su najveći argument za ovog mališana.

 

Image

 

 

Zbog težine vozača ili nedovljne snage skutera, kretanje uz bilo kakvu uzbrdicu je podrazumevalo pun gas i pomoć nogom u smislu odgurivanja. 

 

Na šta u početku treba obratiti pažnju?

– Točkovi od 12 cola, su već po odavno prosek klase, ali sa gumama dimenzija 120/70 i niskim težištem omogućava agilnu i reaktivnu vožnju. Nisko pozicionirano težište i sedište na visini 786 mm od tla, pružaju zavidne manevarske svojstva. Minimalni impulsi su potrebni za promenu pravca, što u početku može da traži od vozača u periodu privikavanja dodatnu dozu opreza. Vozna svojstva poboljšava kvalitetno vešanje, koje sa lakoćom upija rupe beogradskih ulica. Napred je hidraulična teleskopska viljuška, a nazad amortizer sa opugom pozadi.

 

Image Image

 

– Treba se priviknuti na malo uži volan u odnosu na konkurenciju.

 

Image 

 

– Obratiti pažnju i na kočioni sistem. Prednja disk kočnica prečnika 200mm je dobra i agresivna, dok zadnja kočnica koja je rešena klasičnim dobošom treba da bude jača. Jer često ostavlja utisak da vas ona neće zaustaviti u planiranom prostoru.

– Sedište je dobro postavljeno za niže osobe i osobe prosecne visine (po subjektivnom misljenju, za osobe do 185cm) i u tom slucaju se mogu voziti dve osobe. Više osobe, da bi se udobno smestile, moraju da sednu na sam kraj sedišta.

 

Image 

 

Instrument tabla je vrlo pregledna. Sadrži analogni pokazivač brzine i digitalni ekran na kojem mogu pronaći ostali datni podaci poput količine goriva u rezervoaru, vreme, spoljna temperatura, ukupna i dnevna kilometraža.

 

Image

Image

 

Peugeot Vivacity 3, dostupan je u 5 boja: bela, metalik bela, perla crna, plava i bordo

 

{nkdata id=1, motospec}

 

Mane koje sam uspeo da primetim tokom petodnevnog testiranja: teško razumljiv način otvaranja sedišta i slabija doboš kočnica. Takodje nismo uspeli da povežemo telemetriju, jer 12V utičnica nije davalja dovoljno struje, tako da smo uskraćeni za podatke koji su već postali standard u našim testiranjima. 

Image

 

Treća generacija Pežoovog skutera je u prilici da ponudi više za istu ili čak i za nešto nižu cenu, zahvaljujući proizvodnji koja je preseljena u Kinu. Naravno ne treba odmah odustati od Pežoa zbog činjenice da se proizvodi u Kini, nije sve u mestu gde se proizvodi, mnogo više i značajnije je kako se to proizvodi, i kakva je kontrola kvaliteta. Iako nosi etiketu Made in PRC (Public Republic of China), stroga kontrola materijala i preciznosti sklapanja osigurala je uverljiv završni proizvod, koji pruža poznatu Peugeotovu kvalitetu.

 

 

Redovna cena je 1630€, ali je u toku pisanja teksta bila u toku akcija koja nudi ovaj skuter po ceni od 1490€ u dinarskoj protivrednosti uz mogućnost kreditiranja.

Pozitivne ocene:
–        dopadljiv izgled
–        potencijalno brz skuter (uz skidanje blokada)
–        udobnost
–        prednja kočnica 

Negativne ocene
–        zadnja kočnica
–        otvaranje (bravica) sedišta

Ranije smo pisali da je Peugeot najavio da i njihov prvi skuter, pogonjen isključivo na struju treba da krene u serijsku proizvodnju do kraja godine. Upravo taj motor će doći u obliku aktuelnog Vivacitya, s dodatkom E u imenu jasno nam aludirajući da E-Vivacity dolazi s elektromotorom ekvivalentne snage 50ccm skuteru, odnosno blizu 4000W, u jednom ciklusu punjenja moći će da predje oko 80-100km. Na proslavi 200 godina Pežoa, održanoj pre dvadesetak dana u hotelu Zira, najavljeno je da bi smo uskoro mogli da vidimo elektropogonjeni skuter i na našem tržištu.

Galerija slika:

vivacity02vivacity03vivacity04

vivacity05vivacity06vivacity07vivacity08

vivacity09vivacity10vivacity11vivacity12

vivacity13vivacity14vivacity15vivacity16

vivacity17vivacity18vivacity19vivacity20

vivacity21vivacity22vivacity23

vivacity24vivacity25

Zahvaljujemo se kompaniji Verano Motors na ustupljenom skuteru. 

NO COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here