Tržište: Prodaja u januaru porasla za 7%

0
301

Tržište novih automobila u Evropi godinu je počelo rastom za 7% u januaru. Oporavak prodaje automobila potvrđen je krajem 2017. godine, kada je postignut rekord u prethodnih 10 godina.

U januaru je registrovano 1,29 miliona novih registrovanih vozila u zemljama Evropske unije i sporazuma EFTA, saopštilo je industrijsko udruženje ACEA. Skoro svi proizvođači zabeležili su rast prodaje, najviše zahvaljujući rastu popularnosti SUV modela.

Grupacija Volkswagen ostvarila je rast prodaje za 8,7%, a najviše su napredovali Škoda sa 21% i Seat sa 20% (obe marke su nedavno predstavile nove SUV modele), dok je VW povećao prodaju za 4%.

PSA je ostvario rast prodaje dodavanjem poslovnih rezultata Opela, pa je ukupni rast prodaje ove grupe 72%, dok je bez Opela 12%. Francuski rival Renault povećao je prodaju u januaru za 9,5%.

FCA je prodao skoro 68% više automobila marke Jeep, dok je matična marka Fiat zabeležila pad za 6%.

Dva najveća zapadnoevropska tržišta automobila predvode ove pozitivne rezultate. U Nemačkoj je prodaja novih automobila povećana za 12% u prvom mesecu ove godine, a u Španiji za 20%. Francuska i Italija ostvarile su jednocifren rast, a Velika Britanija je zabeležila pad prodaje za 6,3%, što je nastavak trenda od izglasavanja Bregzita 2016. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here