NK Auto Godine 2017

0
1235

Čini se da naš izbor za najbolji auto u protekloj godini prati aktuelne trendove u auto industriji – opet smo nagradu dodelili SUV automobilu. Ove godine smo imali rekordni broj automobila u test floti, što nam je ponudilo malo širi izbor vozila. 

Redakcija Nacionalne Klase sada već treću godinu bira najbolji auto, a kao po običaju u naš izbor ulaze samo vozila koja smo imali u našoj test floti. Ovogodišnja test flota se sastoji od čak 29 vozila od 13 različitih proizvođača. Najžešća konkurencija je bila u C segmentu, mada ni subkompakt i kompakt SUV klase nisu mnogo zaostajale.

Ove godine smo imali na testu i jedan vrlo zanimljiv automobil, ali zbog odsustva adekvatne konkurencije u ovom izboru nećemo imati prilike previše da ga spominjemo. U pitanju je Volvo V90 Cross Country, koji je “štiklirao” sve ono što redakcijski želimo od automobila – performanse, udobnost, vozne karakteristike, sposobnost da sa lakoćom transportuje četvoro odraslih sa kompletnom ski opremom na zimovanje kao i da tih četvoro sa još više lakoće transportuje na letovanje ili neki kratki izlet.

Ne možemo, a da ne kažemo da smo veoma zadovoljni brojem testiranih vozila, gde smo nadmašili dosadašnji najbolji rezultat (25 vozila je učestvovalo u izboru 2015, kao i samo 19 u 2016).

CR-V vs X-Trail

Sa druge strane, MPV kategorija je vrlo slabo zastupljena što je rezultat i sve manje modela koji se uopšte i prodaju u ovom segmentu pa u skladu sa time, sve ih je manje i u test flotama. Renault, kao rodonačelnik ove klase, je očekivano i jedan među retkima koji nastavlja da forsira Scenic model iako novi Scenic sada, zapravo, predstavlja mešavinu MPV i SUV vozila.

Elektro pogon je konačno stigao i kod nas, tako da smo pored hibrida ove godine na testu imali i „čist“ električni automobil i to iz Volkwagen „kuhinje“ – eGolf. Sa hibridne strane ponude imali smo i prvi hibrid iz Kie – Kia Niro. Ove modele, zbog svoje visoke cene, nismo mogli da realno uzimamo u obzir u kategoriji u kojoj se ti modeli nominalno nalaze zato što na našem tržištu ne posoji nikakva vrsta finasijskih ili poreskih olakšica, kakve obično prate hibride ili električna vozila.

Pretpostavljamo da će sa vremenom broj ovih vozila porasti dovoljno da za njih napravimo posebnu kategoriju, ali za sada u klasičnim kategorijama ti modeli jednostavno nisu racionalna kupovina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here