CES: Konceptualni električni Kia Niro

0
342

Kia je na Sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu izložila konceptualni električni krosover Niro, koji stiže na tržište početkom sljedeće godine. Proizvođač obećava autonomiju od 380km.

Izgled koncepta je evolucija aktuelnog Nira, a nova karoserija je aerodinamičnija. Prednji kraj ima preoblikovana svetla, a zatvorena prednja maska sadrži ekran. Zadnji kraj je potpuno izmenjen, sa tankim LED svetlima i zaobljenim linijama, uz dodatak oznake Niro EV na braniku.

 

Glavni adut ovog automobila, kako navodi Kia, je napredna tehnologija autonomne vožnje. Kabina je unikatna za koncept, upotrebljeni su svetli materijali, prekidače su zamenile površine osetljive na dodir, a tu su i interaktivno svetlo i nova digitalna instrument tabla.

U konceptu debituje aktivni sistem za upozoravanje na pešake u kojem se kombinuju kamere na prednjem kraju sa tehnologijom za prepoznavanje objekata, poput pešaka ili biciklista.

Za pogon je iskorišten električni motor snage 150kW povezan sa litijum-jonskim baterijskim paketom kapaciteta 64kWh. Sa napretkom baterijske tehnologije, Kia očekuje da će autonomja biti povećana na 480km. Podaci o performansama nisu objavljeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here