Tržište: SUV segment pred novim rekordom

0
867
NAS SPONZOR

Velika potražnja za novim kompaktnim SUV modelima Volkswagena, Peugeota i Seata u kombinaciji sa uspešnih osveženjem modela Ford Kuga doprineli su rastu prodaje u ovom tržišnom segmentu u Evropi za više od 25% u prvih devet meseci.

Tempo rasta nagoveštava da će ove godine biti prodato rekordnih 1,8 miliona SUV automobila. Prošle godine ih je prodato 1,5 miliona, navodi se u statitstičkim podacima kompanje LMC Automotive. Prognozirano je da će do 2020. godine prodaja porasti na 2 miliona jedinica i da će od 2021. godine SUV automobili činiti trećinu prodaje, umesto sadašnje četvrtine.

Lider segmenta je i dalje Nissan Qashqai, a sledi ga Volkswagen Tiguan, čija je prodaja zahvaljujući prezentaciji nove generacije ove godine povećana za 45%. U prvih devet meseci ove godine, potražnja za modelom Peugeot 3008, nosiocem titule evropskog automobila godine, porasla je za 157%. Manji pad prodaje zabeležili su modeli Hyundai Tucson i Kia Sportage, najviše zbog veoma oštre konkurencije.

Peugeot je saopštio da je prodaja modela 3008 prevazišla sva očekivanja i premašila brojku od 300.000 primeraka od kada je model lansiran u oktobru prošle godine. Popularnost ovog modela omogućila je Peugeotu da se fokusira na prodaju sa većom maržom zarade, smanji podsticaje i udalji se od oblasti poslovanja sa niskom maržom zarade. U oktobru su 38%  prodaje ovog modela činile verzije u najvišima specifikacijama.

Prodaja Forda Kuge porasla je za 20% u prvih devet meseci ove godine, a kupci veoma često traže verzije u najvišim specifiacijama. Varijanta sa nivoom opreme Titanijum činila je 43% prodaje u oktobru, a ST 27%.

Prethodni tekstPrvi utisci: 2017 Toyota Yaris BI-TONE 1.5
Sledeći tekstNova VW Jetta stiže u Detroit