Izveštaj sa 1. Beogradskog Relija

0
5743
Image

Novi reli, pod nazivom "Beogradski Reli" je otvorio (nemerno izostavljamo Sajamski Reli) ovogodišnju sezonu Šampionata Srbije u reliju. U organizaciji MM Power tima malobrojne domaće reli posade su imale priliku da po ko zna koji put voze standardne reli deonice – Avalu i Košutnjak. No, da ne bude sve tako crno, pozitivnih promena ima.

Kada god pišemo o domaćem automobilskom takmičnju, uvek počinjemo nekim oblikom izvinjenja, a izveštaj završavamo pozitivnim željama da će nas naredna sezona obradovati više nego tekuća. I naravno, naredne sezone uvek bude još lošije. Videćemo šta sezona 2010 donosi.

Image

 

MM Power tim je sa dosta entuzijazma ušao u organizaciju relija, pa smo sada po prvi put imali priliku da uživo pratimo rezultate na internetu, da nam rezultati stižu na e-mail i da postoji iskrena želja da se stvari učine boljima. Nažalost, preokret nije moguć preko noći pa ćemo morati da se strpimo da vidimo kako će se situacija sa domaćim automobilskim, a pre svega reli, sportom odvijati.

Image

 

Već na startu relija smo ostali bez jednog od dva Pežoa 206 RC. Posada Slobodan Jovanović/Dario Konstantinović je imala tu čast da se prva upiše u spisak posada koje su odustale i to na prvom brzincu. Na drugom se na tom spisku našla i jedna užička posada: Aleksandar Cvijović/Milan Novaković u Sviftu 1.3 GTI. Posle trećeg na spisku odustalih se našla posada Dušan Borković/Marko Janković u Lancer EVO 9. Na četvrtom brzincu im se pridružila još jedna Svift GTI posada – Predrag Stojkanović/Milutin Stefanović iz Gina Sport kluba. Peti brzinac je bio kraj relija za još dve posade – drugi i poslednji 206 RC sa posadom Vladimir Zečević/Marko Vučković, a tu je bio i prvi Jugo – Milovan Bošković/Nikola Jovanović. Posada Vojkan Brašnjević/Ana Golić u Jugu se pridružila spisku odustalih nakon šestog specijalnog ispita, kao i Srđan Višnjić/Rajko Lukić u Clio Sport. Treći posada sa Jugom – Mladen Đukanović i Milija Krsmanović je reli završila na pretposlednjem brzincu.

{youtube}6MzcxEHwL74?qv=hd720|640|360{/youtube}
Dodela pehara na ceremonijalnom završetku relija.
Neformalna atmosfera, s obzirom da se skoro svi prisutni poznaju.

 

Neke od ovih posada su odustale zbog mehaničkih problema, dok su druge odustale zbog vozačke ili suvozačke greške. Koji god da je razlog u pitanju, kada je u pitanju reli sa veoma oskudnom startnom listom (26. posada na startu), svako odustajanje je težak udarac za oskudnu publiku.

Image

 

I kao na prošlogodišnjem finalu sezone, na Reli Srbija, pokazalo se da je stara izreka „um caruje, snaga klade valja" dobila još jednu potvrdu. Naime, aktuelna šampionska posada i pobednici Reli Srbija, su i ovog puta uspeli da demonstriraju kako dobra vožnja u kombinaciji sa malo kalkulisanja može doneti zaista dobre rezultate.

Image

Image

 

Posada Vladica Rabrenović/Radmil Radivojević je u veoma dobro pripremljenom Clio RS modelu uspela da na cilj stigne kao pobednička, iako su na prvim od devet predviđenih brzinaca bili nešto sporiji od vodećih posada u N3 klasi.

Image
 
Image
Otac i majka Mirka Martinovića zajedno sa najbržim posadama

 

Posada Dušan Borković/Marko Janković nije uspela da završi ni ovaj reli, odustajanjem na trećoj etapi, čime je otvoren prostor najbržima iz N3 da napadnu pobedu u generalnom plasmanu.

Posada Srđan „Buda" Višnjić/Rajko Lukić je, očekivano, vozila nepristojno brzo ugrožavajući i N4 posade. Nažalost, Buda je i ovog puta potrošio menjač svog Clia pre kraja relija, tako da ova posada nastavlja neverovatno dugački niz odustajanja zbog mehaničkih problema, mahom na menjaču.

Image

 

Do četvrte etape pritisak na vodeću poziciju je pored već navedenih posada vršila i posada Vladimir „Dika" Zečević/Marko Vučković, ali su i oni završili reli pre vremena, izletanjem na SI 5.

Image

 

Posada Todor Stamenković/Bratislav Jovanović je uspela da stigne do kraja relija, što je svojevrstan podvig, s obzirom da su vozili Citroen Xsaru, koja ima tragičan istorijat odustajanja usled raznoraznih kvarova. Ova posada je reli završila na trećem mestu.

Drugo mesto je osvojila posada WRR tima Boris Đorđević/Predrag Milosavljević u Lancer Evo 9, koji su imali bolje vreme od pobedničke posade, ali i 10 sekundi kazne, što je bilo dovoljno da izgube pobedničko mesto i reli završe kao drugoplasirani. Četvrto mesto je pripalo posadi Rocco Gianluka/Milan Misailović u Ford Sierra automobilu klase N4.

Image

 

Borba u A2 klasi se vodila između posada Mile Cvjetičanin/Vukašin Tomić u Yugo 1.3 i Miograg Šarac/Branislav Babić posada u VW Polo 1.4 16V. Između njih se na kraju relija našla posada Srđan Petrović/Boško Oličkov u Lanceru Evo 8. Ova posada je pred kraj relija ostala bez turbo punjača, pa otud i vrlo loš plasman za posadu iz klase N4.

Image
 
Image
 
Image
 
Image
 

Najbrži u klasi N1 su bili Ivan Manić/Nemanja Stojić, koji su stigli kao deveti.

 

Naredni reli je planiran za 16. maj, na Fruškoj Gori. Da li će se i održati, videćemo.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here