Lamborghini Urus – najbrži SUV na svetu

0
339

Lamborghini je konačno predstavio model Urus kao najbrži SUV na svetu. Italijanski proizvođač tvrdi da je Urus novo merilo u ovom segmentu zbog svoje snage, performansi i dinamike u vožnji koji su pomešani sa vrhunskim dizajnom, luksuzom i svakodnevnom upotrebljivošću.

Urus je zasnovan na paltformi MLB, koju koristi Audi Q7, ali Lamborghini tvrdi da ovaj model nema premca u pogledu performansi i upravljanja. Četvorolitarski V8 motor sa dva turba proizvodi 650KS i 850Nm. Snaga se prenosi preko osmostepenog automatskog menjača na sva četiri točka, u kombinaciji sa sistemom vektorske raspodele obrtnog momenta i upravljanja svim tokovima. Urus ima i karbon-keramičke kočnice, adaptivno vazdušno ogibljenje i aktivno stabilizovanje uvijanja karoserije.

     

Opcije za felne kreću se od 21 do 23 inča, a moguće je odabrati i specijalno razvijene Pirellijeve pneumatike za sve sezone ili zimske pneumatike. Tanka LED svetla i zadnja svetlosna grupa u stilu Huracana su prepozantljivi Lamborghinijevi dizajnerski elementi. Na zadnjem kraju uočljiva je tanka linija prozora po ugledu na kupe modele i četvorostruke cevi izuvnog sistema.

Deklarisano ubrzanje od 0-100km/h je 3,6 sekundi, od 0-200km/h 12,8 sekundi, a maksimalna brzina je 304km/h. Menjač je podešen tako da osigurava maksimalne performanse od trenutka kada vozilo krene iz mesta.

Pogonski sistem šalje 60% obrtnog momenta na zadnje točkove u normalnim uslovima vožnje, ali je moguće prebaciti 70% momenta na prednje točkove ili 87% na zadnje da bi se osigurala trakcija. Modovi za vožnju su Strada, Sport, Corsa, Terra (van puteva), Neve (sneg) i Sabbia (pesak), a tu je i lično podesivi mod Ego.

U kabini ima mesta za četiri osobe, ali je čitavo okruženje fokusirano na vozača. Donji ekran obuhvata funkcije multimedijalnog sistema, navigacije i povezivanja telefona, a preko gornjeg se reguliše rad klima uređaja, grejanja sedišta i vrši se prikaz tastature za unošenje informacija. Sistem podržava Android i iOS uređaje, a audio sistem marke Bang & Olufsen je na listi opcija.

Vozaču pomažu tehnologije poiput autonomnog kočenja u vanrednim situacijama, kamera za pogled izvan vozila sa izdignute pozicije, a tu je i tehnologija koja olakšava vuču tereta. Automatska svetla, prednji i zadnji parking senzori i tempomat su deo standardne opreme.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here