Zvanično: Renault-Nissan i Daimler AG saradnja

0
1416
Image

 

Juče je zvanično potpisan ugovor o saradnji dve velike grupacije: Daimler AG i Renault Nissan Alliance, koji će sasvim sigurno doneti novi raspored snaga u svetskoj automobilskoj industriji.

O tome šta će saradnja između dve korporacije imati za cilj smo već pisali pre nekoliko dana, oslanjajući se na izjavu neimenovanog (i kako se sada vidi, veoma dobro obaveštenog) izvora iz Daimler AG. 

Zvanično saradnja će za cilj imati:

          Kooperaciju pri razvoju naredne generacije platforme za mikro klasu vozila (smart i Twingo), razvoj elektro pogona za ovu klasu vozila, kao i širenje ponude u ovim klasama,

          Razmenu i zajednički razvoj pogonskih agregata za putnička i laka komercijalna vozila, i to: razvoj postojećih benzinskih i dizel agregata iz Renault Nissan programa kako bi mogli da se koriste u vozilima nove generacije i modifikacija postojećih agregata kako bi se iskoristili u Mercedes kompakt modelima, korišćenje dizel i benzinskih motora Mercedesa u Infiniti modelima, korišćenje polukamioniskih motora i menjača Renault Nissan grupe u Mercedes Vito modelima,

          Saradnja na polju lakih komercijalnih vozila,

          Jednokratno preuzimanje deonica u vrednosti od 3,1% vrednosti kompanije,

Dodatna zajednička ulaganja, deljenje iskustava i sistema za proveru kvaliteta.

 

Dr.  Dieter  Zetsche,  Predsedavajući Upravnog Odbora Daimler AG i Direktor Mercedes Benz vozila, je izjavio: „Daimler i Renault Nissan će oformiti zajedničku osnovu po pitanju obostranih interesovanja, koja će biti polazna tačka za zdravu kooperaciju. Naše se veštine međusobno veoma dobro upotpunjuju, pa će prvi korak biti korišćenje znanja Renault Nissan korporacije na polju malih vozila i smanjenje CO2 emisija Mercedes vozila – kratkoročno i dugoročno. Individualnost pojedinih marki će ostati netaknute."

{youtube}UpeKGGPhUMQ?qv=hd720|640|360{/youtube}
 

CEO Renault Nissan Alijanse, Carlos Ghosn, je izjavio: „Renault Nissan Alijansa zna kako da funkcioniše u okviru partnerstava i to iskustvo je vrlo značajno u današnjoj i budućoj automobilskoj industriji. Ova saradnja će rezultovati opipljivim vrednostima za ove grupacije dok zajednički budemo radili na širenju i pojačavanju proizvodnih portfolija."

Fokus rada na pogonskim agregatima je razmena postojećih agregata, koji savršno dopunjuju obe korporacije. Renault Nissan poseduje čitavu gamu malih i veoma efikasnih motora, dok sa druge strane Daimler ima čitav dijapazon agregata srednjih i velikih zapremina. Renault Nissan će ponuditi agregate sa 3 i 4 cilindra za kompakne Mercedes modele i smart, dok će Daimler isporučivati 4 i 6 cilindarske agregate, koje će koristiti premijum marka Infiniti. Pored razmene, obe korporacije će ubuduće zajedničkim naporima raditi na razvoju novih agregata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here