Renault Srbija akcija „Bezbednost za sve“

0
820

Kompanija Renault Nissan Srbija je predstavila svoj program pod nazivom „Bezbednost za sve“ koji za cilj ima obrazovanje učenika osnovnih škola o savesnom ponašanju u saobraćaju. Program će biti sproveden uz saradnju Ministarstva obrazovanja i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Program će se sprovoditi tokom decembra 2017. i njime će biti obuhvaćenom oko 21.000 dece trećeg razreda osnovnih škola u 57 odabranih opština širom Srbije. Kriterijum za izbor opština bio je zvanični podatak Agencije za bezbednost saobraćaja o javnom riziku stradanja i akcenat je stavljen na najugroženija područja, medju kojima se prema indeksu stradanja dece u saobraćaju ističu Lapovo, Kuršumlija, Ljig, Žitoradja, Doljevac, Srbobran i dr. Projekat „Bezbednost za sve“ se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kompanijom Transfera d.o.o., a na inicijativu kompanije Renault Nissan Srbija koja je i pokrovitelj celog projekta.

Na press konferenciji je široj javnosti predstavljen ceo proces od ideje Renault Nissan Srbije da kao društveno odgovorna kompanija doprinese povećanju svesti kod dece kada je bezbednost saobraćaja u pitanju do same realizacije projekta.

U ovu svrhu je kompanija Renault Nissan Srbija pripremila edukativni materijal koji su u saradnji sa kompanijom Transfera distribuirani do odabranih opština po celoj Srbiji. Ministarstvo unutrašnjih poslova je mnogo pomoglo da materijali budu usaglašeni sa propisima Republike Srbije, a njihova važna uloga ogleda se i u tome što će edukaciju u školama obaviti upravo policajci. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je dalo saglasnost da se edukacija obavi za vreme jednog časa u okviru redovnog nastavnog programa. Projekat „Bezbednost za sve“ su medijima predstavili Milan Belin, generalni direktor Renault Nissan Srbije, Vladimir Rebić, direktor policije, Vesna Nedeljković, pomoćnik Ministra prosvete za osnovno i srednje obrazovanje, kao i Goran Joksimović, izvršni direktor kompanije Transfera d.o.o. Prisutnima se obratila i Anne Guillume, ekspert lider za bezbednost u saobraćaju u centrali Renault-a iz Pariza.

Reč je o međunarodnom vaspitno-edukativnom programu koji Renault sprovodi u dvadeset zemalja u svetu, kao potporu globalnom projekta UN-a „Dekada akcije za bezbednost na putevima 2011.–2020.“. Program je namenjen podsticanju najmlađih, a time i najranjivijih, učesnika u saobraćaju na sigurno ponašanje na ulicama, a sastoji se od dva tematska područja: sigurnost u saobraćaju i održiva mobilnost. Program se sprovodi kroz pedagoške materijale u obliku plakata, radnih listova i kvizova za učenike kao i materijala za učitelje pomoću kojih se deci približavaju situacije u kojima posmatraju i preispituju svet koji ih okružuje i nude saveti kako se u njemu sigurno kretati i ponašati.

Za kompaniju Renault Nissan Srbija ovo predstavlja tek početak i planiran je kontinuirani rad na projektima bezbednosti dece u saobraćaju, a već su obezbedjena i sredstva za nastavak projekta u školskoj godini 2018/2019.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here