Izveštaj iz Ženeve: Giulietta mami uzdahe

0
2830
Image
NAS SPONZOR

 

Image 

Na štandu Alfa Romea u Ženevi pažnju je plenilo nekoliko prelepih Giulietta, naslednica modela 147. Pored njih, bez daha su nas ostavile i jednako lepe devojke.

Iako smo bili pomalo oprezni kada je u pitanju dizajn prednjeg kraja, moramo priznati da Giulietta uživo deluje sjajno. Rekli bi da će imati značaj za Alfu merljiv onom koji je svojevremeno imao model 156. Pored Giulietta se našao jedan od 500 primeraka kabrioleta 8C Spider, kao simbola novog stilskog pravca, već primenjenog na modelu Mito. Malenoj Alfi Mito isti ipak ne stoji tako dobro kao naslednici modela 147.

 

 Image

Klasične linije, koje predstavljaju jasnu vezu sa bogatim nasleđem kompanije primenjene su u određenoj meri i u enterijeru, koji deluje lepo i skladno, ali ne tako atraktivno kao spoljna pojava automobila. Naravno, svideli su nam se detalji poput retro izgleda ručice menjača i prekidača na centralnom delu konzole.

 

Image

Image

Image

 

Giulietta je dugačka 4,35 metara, visoka 1,46 i široka 1,8 uz međuosovinsko rastojanje od 2,63 metra. Ono što svakako nije najbitnije kod ovog hečbeka, a treba pomenuti jeste zapremina prtljažnika od 350 litara. Imali smo i priliku da se uverimo da na zadnjem sedištu ostaje dovoljno prostora za prosečnu osobu i kada se napred smesti vozač čiji su gabariti preko 190 cm.

 

 Image

Sigurno je da će lepota automobila biti ono što će mnoge navesti na ekonomski neisplativ i emotivan čin kupovine Alfa Romea, jer očekujemo da će depresijacija vrednosti biti kao i kod većine drugih primeraka izuzetno velika. Radi se o procesu koji je jednostavno neminovna posledica lošeg imidža po pitanju pouzdanosti, koji se nažalost ne menja preko noći. Za nas "ostale", Giulietta će svojom pojavom biti pravo osveženje na ulicama i praznik za oči.

 

 ImageImage

 

Bitne novine vezane za ovaj model saznali smo već uoči sajma, ali nije suvišno preneti koji detalj više o novim tehnološkim rešenjima, a naravno i osvrnuti se na izloženu, impresivnu Quadrifoglio Verde verziju.

 Image

 

Giulietta će kupcima biti ponuđena u dva paketa opreme: Progression i Distinctive, kao i dva dodatna opciona: Sport i Premium.

 

 Image

Ono što je bitno, svi modeli će biti opremljeni uređajem zvanim Alfa D.N.A. zaduženim za nadzor rada motora, menjača, upravljačkog sistema, Q2 elektronskog diferencijala, kao i VDC-a (Vehicle Dynamic Control) sistema dinamičke kontrole vozila. Vozaču je omogućeno da DNA selektorom bira jedan do predefinisanih podešavanja: Dynamic, Normal i All Weather. Svaki od režima rada usklađuje vozne karakteristike potrebama vozača u tom trenutku, stilu vožnje ili uslovima puta.

 

 Image

Kada su u pitanju motori, Alfa je predvidela dva MultiAir turbo benzinca i dva turbo dizela usklađena sa Euro 5 standardima i opremljena Start&Stop sistemima. Benzinsku ponudu čine 120 KS 1.4TB i 170 KS 1.4TB MultiAir, dok dizel ponudu sačinjava druga generacija MultiJet motora: 105 KS 1.6 JTDM i 170 KS 2.0 JTDM. Na vrhu ponude je 235 HP 1750 TBi  za Quadrifoglio Verde verziju.

 

Image 

 

1750 Turbo benzinac poseduje performanse koje Italijani porede sa trolitarskim, atmosferskim motorima uz specifičnu snagu od 134 KS po litri zapremine, što je rekord za jedan četvorocilindrični motor u ovoj klasi vozila. Specifični obrtni momenat je 194 Nm po litru zapremine, što je takođe rekordna vrednost. Maksimalni obrtni iznosi 340 Nm pri samo 1900 o/min. Deklarisana kombinovana potrošnja je 7,6 lit/100 km uz emisiju 179 g/km CO2.

Image

Image

Ni ostali motori nisu za potcenjivanje. Baznu ponudu čini 1.4 TB sa 120 KS, koji maksimalni obrtni momenat razvija već pri 1750 o/min. Iznad njega je verzija sa 170 KS i 250 Nm, koji je vozaču dostupan kada je DNA selektor u režimu Dynamic. Navedena kombinovana potrošnja je impresivnih 4,5 lit/100 km uz emisiju 134 g/km CO2.

 

 Image

Za one koji žele ekonomičnu Alfu uz više nego solidne performanse Italijani su obezbedili za start 1.6 JTDM sa 105 KS. Ovaj motor obezbeđuje više nego solidnih 320 Nm pri 1750 o/min uz kombinovanu potrošnju od samo 3,7 lit/100km. Navedena potrošnja je moguća zahvaljujući drugoj generaciji MulitJet tehnologije i Start&Stop sistemu.

 

 Image

Za više performansi u ekonomičnom paketu tu je 2.0 JTDM sa 170 KS uz 350 Nm maksimalnog obrtnog momenta dostupnog od izuzetno niskih 1750 o/min. Prosečna potrošnja je 4,1 lit/100 km.

 

Image 

 

Svi motori su dostupni u kombinaciji sa 6-stepenim, manuelnim menjačima ili opciono automatskom transmisijom sa duplim kvačilom, izuzimajući slabiji dizel motor.

 

 Image

Takođe, svi modeli počevši od paketa Progressive poseduju kao deo standardne opreme Alfa D.N.A sistem sa Q2 elektronskim diferencijalom, DST-om, kao i VDC-om, koji obuhvata i ASR kao i hill holder sistem za asistenciju pri polasku na uzbrdici. Standardna oprema uključuje i manuelni klima uređaj, 16" točkove, putni računar i 6 vazdušnih jastuka.

 

 Image

 

Premium paket namenjen zahtevnijim kupcima obuhvata i bi-ksenonske prednje farove sa AFS funkcijom, Blue&Me sistem sa bluetooth funkcijom, USB port i MP3 uređaj, senzore za parkiranje, te električno preklopive retrovizore, dok u Sport paketu kupci dobijaju recimo 17" naplatke (opcioono 18"). Deo opciona opreme je i Bose® Hi-Fi sistem ozvučenja.

 

Image

 

Ubrzo ćemo objaviti i galeriju sa salona u Ženevi, što će biti prilika da detaljnije razgledate Giulietta-u, dok ne stigne u Srbiju.

Alfa Romeo 8C Spyder

 

Image

Image

Image

Image

 

NacionalnaKlasa YouTube kanal   

Photo: Nebojša Lukić

 

Prethodni tekstBG CAR SHOW: Renault sajamski popusti
Sledeći tekstIzveštaj iz Ženeve: Brabus predstavio E V12 kupe

1 COMMENT

  1. alfa romeo je uvek bio brend za respect u svakom smislu!video sam uzivo ovaj auto u bgd boli glava kakav je

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here