Dizel pogon za Infiniti modele

0
1987
Image
NAS SPONZOR

Premijum marka Nissan-a, Infiniti, je pre izvesnog vremena počela agresivan nastup i na evropskom tržištu. Sada, konačno, Infiniti nudi i dizel pogon za svoje modele što je osnovni preduslov za uspeh na evropskim tržištima, naviknutim na dizel motore.

 

Infiniti će ponuditi novi 3,0 litarski V6 dizel agregat kupcima modela iz EX, FX i M serija. Nomenklatura Infiniti modela ostaje ista, kao i kod benzinaca, pa će modeli sa ovim motorom nositi oznaku 30d – EX30d, FX30d i M30d.

Image

 

Ključna komponenta za uspeh na evropskim tržištima, dizel motor, je, očigledno, stigao iz Renault-Nissan kooperacije.

Modeli opremljeni ovim motorom koji razvija 238KS/550Nm ubrzavaju od 0 do 100kmč za 7,9 sekundi (EX30d), odnosno 8,3 sekunde (FX30d).

Motor nosi kodnu oznaku V9X, a razvijen je od strane Infiniti inženjera u saradnji sa Renault-Nissan razvojnim programom.

Image

 

Motor se proizvodi u francuskoj, u gradu Cleonu. Razvoj novog motora je počo još 2005. godine, a V9X će se koristiti u modelima koji imaju pogon napred, pozadi ili na svim osovinama. Radna zapremina je identična onoj koju imaju Renault V6 dCi agregati – 2993ccm, a korišćenjem bloka od grafitnog gvožđa (Compacted Graphite Iron), umesto sada standardnog aluminijuma, postignuto je da motor ima daleko mirniji rad uz smanjenu težinu u odnosu na klasično kovano gvožđe. CGI je za 7% jači i čvršći od sivog gvožđa, koje se najčešće koristi u izradi livenih blokova motora.

Image

 

Motor razvija 238KS, a ogromnih 550Nm je raspoloživ u opsegu od 1750 pa do 2500 obrtaja, dok je 500Nm raspoloživo već pri 1500 obrtaja. Motor ima veoma nizak broj obrtaja na "leru" – samo 650, što garantuje veoma miran i tih rad u mirovanju.

Prosečna potrošnja je deklarisana na 8,4l na 100km za model EX, dok je FX nešto veći potrošač (zbog veće težine vozila) sa 9,0l na 100km.

Prethodni tekstŽeneva: Ford predstavljanje
Sledeći tekstHonda Odyssey koncept
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here