Šesta generacija modela Polo predstavljena je novinarima kroz test vožnju do Novog Sada, a široj javnosti na 15. Sajmu automobila u ovom gradu.

Porsche SCG je za predstavnike medija organizovao promociju novog modela Polo u vidu test vožnje do Novog Sada i zvanične promocije sajmu. Odmah pri startu ovog karavana, mogli smo primetiti i na oko veće dimenzije novog automobila u odnosu na prethodnika. Dakle, 81 mm veća dužina (4053 mm ukupno) i čak 94 mm veće međuosovinsko rastojanje se odmah vidi. Ne samo što se vide, veće dimenzije se i osećaju u kabini gde ima više prostora nego ikad.

Prtljažnik je veći za 71 litar u odnosu na prethodnu generaciju (351 litar ukupno), pa se tu može smesiti kamara fotografske i snimateljske opreme, čime su kolege novinari bili zadovoljni. Upotrebom MQB platforme novi Polo je takođe lakši i čvršći, pa osnovni model ima masu koja je tek par kilograma preko jedne tone. Kada te dimenzije uporedimo sa čuvenim Golf-om, možemo videti da je gepek samo 30 litara manji od aktuelnog modela, a da je prostor unutra tu negde kao kod modela četvrte i pete generacije. Sa ove strane, Polo bi mogao da „otme“ neke kupce svoj većem „bratu”.

Novi Polo je unutra dobio nove elemente koji su sada VW standard, čime se dobija moderniji izgled i jednostavno uklapanje u stil koji ovaj proizvođač nudi. Uz doplatu je umesto klasične instrument table moguće imati ekran od 12,3 inča (virtuelni kokpit), čime se novi Polo približava skupljim modelima i po ovom parametru. Jedna od novih opcija su adaptivni amortizeri, čime je vozaču omogućeno da bira tvrdoću oslanjanja u zavisnosti od stila vožnje ili stanja puta.

Od elektronskih sistema asistencije, novitet za Polo je nadzor prostora ispred vozila (Front Assist), sistem upozorenja na vozila u “mrtvom” uglu, aktivni tempomat i LED farovi. Ljubiteljima moderne IT tehnologije će sigurno biti primamljiva opcija „bežičnog punjenja“ mobilnog telefona, što je jedno od velikih unapređenja auto industrije. Sve ovo je podeljeno u čak šest paketa opreme: Trendline, Comfortline, Highline, GTI, Beats i Lifestyle.

Što se tiče motora, novi Polo će imati ukupno devet agregata u ponudi. Neki će biti na raspolaganju kasnije, što se prvenstveno odnosi na nove i snažnije motore. Tako će 1.5 TSI sa 150 KS biti tu tek naredne godine, dok će 2.0 TSI sa 200 KS biti u prodaji krajem tekuće godine. Novinarska ekipa je na raspolaganju imala skoro bazične verzije, dakle sa 1.0 MPI sa 75 KS (ima i 65 KS varijanta) sa 5-brzinskim ručnim menjačem.

Ukupnim utiskom tokom vožnje do Novog Sada je najviše dominirala udobnost. Oslanjanje je podešeno u ovom smeru, zvučna izolacija je iznenađujuće dobra za automobil B segmenta, a isto važi i za kvalitet enterijera. Performanse se nisu nalazile u bilo kom planu, pa možemo samo reći da je prosečna potrošnja tokom ovog karavana bila 5,3 litara benzina. Interesantno je da VW ne planira Polo u „e“ varijanti, kao ni verziju modela sa troje vrata. Početna cena za novi Polo je 14.000 evra.

Nakon Polo prezentacije na 15. Novosadskom sajmu automobila, usledila je promocija modela koji se nalazi na potpunoj drugoj strani VW game. U pitanju je Arteon, koji je spoj između starih modela Pheaton-a i Passat CC. Ova vrhunska limuzina u VW ponudi je skrojena za duga putovanja zbog visokog nivoa komfora i prostranosti koje poseduje. Novi Arteon će u momentu lansiranja imati tri motora: 2.0 TSI sa 280 KSI uz 4MOTION pogon i dva TDI motora sa 150 i 240 KS. Tri dodatna motora će biti dostupna krajem 2017. godine, a tu su 1.5 TSI sa 150 KS i 2.0 TDI sa 190 KS. Izbor menjača je VW standard, dakle 6-brzinski ručni ili 7-brzinski DSG. Početna cena je 44000 evra, što podrazumeva 2.0 TDI 150 KS motor i DSG menjač. Model sa 2.0 TSI motorom sa 280 KS i DSG menjačem počinje sa cenom od 52700 evra.

Da od većeg uvek ima veći, moglo se videti i ovoga puta na sajmu gde je Audi predstavio grandiozni A8 Long. Nakon svetske premijere u Barseloni 11. jula, Srbiji je pripala čast da među prvim zemljama ima priliku da pogleda ovaj automobil, što je iskorišćeno da na Novosadskom sajmu premijerno bude izložen novi A8 u produženoj varijanti.

Rezultat je dužina od 5,17 metara uz 13 cm veće međuosovinsko rastojanje u odnosu na „standardni“ A8. Sa Quattro pogonom koji je prisutan kod svakog A8 modela, uz ugrađeni benzinski motor 3.0 TFSI sa 340 KS i obrtnim momentom od 500 Nm, ova limuzina predstavlja sam vrh ponude ovog nemačkog proizvođača. Novi A8 ima poslednji „krik“ IT opreme, pa je to jedan od elemenata koji se ističe na promocijama. Dakle, novi MMI korisnički sistem za rukovanje preko dva ekrana osetljiva na dodir, dodatni tablet od 5,7 inča za daljinsku komandu sistemima u automobilu koji se nalazi u naslonu za ruke na zadnjem sedištu plus još dva tablet uređaja u zadnjim sedištima, prednja Matrix LED svetla, zadnja svetla u OLED tehnologiji i tako dalje. Za VW, novi Audi A8 predstavlja budućnost luksuzne klase i prvi primer Audi slogana „Vorsprung durch Technik“ – „Napredak kroz Tehniku“. Audi A8 je takođe prvi serijski proizvedeni automobil na svetu koji je od početka razvijen za naprednu autonomnu vožnju. Kod ovakvih modela, pitanje cene je neumesno, ali smo ga ipak postavili. Odgovor je da se novi A8 kod nas može poručiti već od novembra meseca, sa početnom cenom od 92.900 eura sa 3.0 TDI motorom od 286 KS.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here