Kia Ray plug-in hibridni koncept

0
1976
Image

 

Kia je predstavila svoj novi hibridni koncept automobil na Salonu automobila u Čikagu. Ovo je još jedan u nizu hibridnih automobila, koje je Kia u proteklih nekoliko godina prikazala, a novo koncept vozilo se konstrukcijski oslanja na model Forte.

Novi koncept je još jedan hibridni model u nizu EcoDynamics modela – Kia Borrego Fuel Cell Electric Vehicle – FCEV, hibridni Forte LPI, hibridni cee”d, hibridni Rio, hibridni twin-turbo dizel Sorento.

Image

 

Koncept, koji je napravljen od lakih i obnovljivih materijala, ima na staklenom krovu šestougaone solarne ćelije, što omogućava vrlo svetao i prijatan ambijent s optimalnom ventilacijom. Kia Ray je već peti model (Soul, Forte, Forte Koup i novi Sorento), pri čijem dizajnu je učestvovao Kijin kalifornijski dizajnerski centar (Kia Design Center America).

Ovom prilikom je šef dizajna Kije, čuveni Peter Schreyer, rekao: "Ljudi hoće smanjiti svoj CO2 otisak, ali ne po cenu toga da moraju voziti bezizrazna vozila. Biti »zelen« ne znači stalno to naglašavati i zato Kia Ray predstavlja moderne, ekološki prihvatljivije smernice razvoja vozila."

Image

 

U Rayu ne nedostaju ni brojni "gedžeti" kao što su na dodir osetljivi monitori, upravljanje drive-by-wire, litijum-polimerske baterije i još mnogo toga, što predstavlja Kijine tehnologije budućnosti. Kao plug-in (punjenje pomoću električne utičnice) hibrid Ray je napravljen tako da sa jednim punjenjem električnog motora može preći do 80 km, dok s jednim litrom goriva može preći čak 85,9 km (samo 1,16 l/100 km!), a njegov ukupni domet je čak 1.200 kilometara.

Ray takođe ima tzv. cool car tehnologiju, koja uključuje nano-laminatne i filmski obložene materijale, koji u velikoj meri smanjuju zagrejavanje kabine zbog sunčevih zraka. To znači da je temperatura u kabini većinu vremena prijatno sveža i nema potrebe po dodatnom hlađenju prostora, što ima za posledicu smanjenje štetnih emisija. Kad je vozilo parkirano na suncu, solarni kolektori se pune tako da prilikom paljenja motora  odmah počinju hladiti prostor u kabini, dakle bez dugotrajnog čekanja da se motor zagreje na normalnu radnu temperaturu.

Image Image

 

Kia Ray se može pohvaliti i naprednim infotainment sistemom UVO (razvijen u saradnji sa Microsoftom), koji korisnicima omogućava upravljanje preko monitora osetljivog na dodir, a omogućava i upotrebu hands-free mobilnog telefona kao i uživanje u vlastitim  muzičkim fajlovima.

Tu je i audio sistem GreenEdgeTM svetski poznate kompanije Infinity®, koji zahvaljujući naprednijim zvučnicima troši manje električne energije, a bolja je i saradnja između pojačala, zvučnika i vozila. U »leru« u odnosu na postojeće Infinity pojačalo potrošnju električne energije smanjuje za 50%, a takođe je smanjena i ukupna masa čitavog audio sistema.

Image

 

Svi materijali u kabini (npr. tapacirung od bele kože) su u skladu s ekološkim usmerenjem biološki razgradivi, a kao zanimljivost spomenimo da su tepisi ugrađeni u dno kabine, čime su smanjili količinu upotrebljenih materijala.

Koncept pokreće 1,4-litarski benzinac GDI (Gasoline Direct Injected) sa 153 konjske snage, kome pomažu elektro motor snage 78 kW i CVT menjač. Zavisno od situacije snaga se prenosi na prednji par točkova pomoću benzinskog ili elektro motora, ili oba istovremeno. Ray ima pogon na prednje točkove s nezavisnim oslanjanjem za svaki pojedini točak. Kao i svi ostali članovi porodice EcoDynamics i Ray ima tzv. AMS (alternator management system) i indikator stepena prenosa (tzv. shift indikator) za postizanje optimalnog stepena prenosa.

Image

 

Atraktivne 20-inčne alu felne (195/50R20) sa pneumaticima  sa šestougaonim uzorkom mednog saća su zbog manjeg otpora trenja ekološki prihvatljivije.

Izvor: Kia Srbija PR

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here