Opel: Kratak istorijat vrata sa “kontra” otvaranjem

0
9481
Image

Nova generacija Opel Merive će ponuditi staro, a opet potpuno novo rešenje sa zadnjim vratima koja se otvaraju u "kontra" pravcu.

Vrata sa zadnjim otvaranjem predstavljala su redovan prizor na kočijama sa konjskom zapregom, mnogo pre pojave varijanti bez konja. U danima kada je lični prevoz bio privilegija nekolicine, ulaženje i izlaženje sa stilom predstavljalo je neophodnost, pa su vrata sa širokim prednjim otvaranjem predstavljala prirodno rešenje.

Kada su mašine zamenile konje, rani automobili su zadržali, u velikoj meri, dizajn svojih prethodnika, uključujući i način na koji su se otvarala vrata. Dame u dugim suknjama, na primer, mogle su ući i izaći bez straha da će ih uprljati o karoseriju. A ako je bio prisutan i šofer, on je bio u stanju da brzo siđe i otvori zadnja vrata stojeći uz njih kako bi pomogao putnicima da izađu. Koreografija procesa bila je elegantna, kao i ergonomski zdrava.

Image
1904 Opel 16/18 Darracq

Opel je na razmeđu vekova počeo da proizvodi vrata sa zadnjim otvaranjem, u ranim danima razvoja kočija bez konjske vuče. Primer za to je Opel-Motorwagen 16/18 System Darracq iz 1904. Ovaj sistem je imao visoku drvenu konstrukciju sa dvoja vrata sa zadnjim otvaranjem, omogućavajući putnicima da zakorače na stajnu papuču i da uđu i izađu bez izvijanja i savijanja. Šofer napred gore, nije imao nikakva vrata.

Image
Opel 10/45

 

Prvi Opel sa četvoro vrata sa zadnjim vratima sa zadnjim otvaranjem bio je model iz 1925. Opel 10/45 sedan. Opel Admiral, veće luksuzno vozilo, proizvedeno u ograničenoj seriji između 1937. i 1939. imao je zadnja vrata kočije u kabrio izvedbi sa četvora vrata i u sedan izvedbi.

Image
Opel Admiral

 

Opelov Kapitän sedan, model koji je dugo bio u proizvodnji, imao je jedinstvenu konstrukciju, što je u to vreme bila napredna osobina kao i tradicionalnija zadnja vrata. Od 1938. do 1953. proizvedeno je više od 100.000 vozila modela Kapitän sa vratima sa zadnjim otvaranjem.

Image
Opel Kapitän

 

Čak i danas Rolls Royce limuzine i dalje imaju vrata sa zadnjim otvaranjem ili vrata kao kod kočija, kako se češće nazivaju. Tradicionalni londonski crni taksiji su poznati po tim vratima  – taksisti mogu da pristupe zadnjem delu i otvore zadnja vrata bez da ustaju iz sedišta. Putnici mogu da priđu kako bi platili vožnju bez potrebe da zaobilaze otvorena vrata. Ovi modeli, poput Merive, imaju srednji B stub.

Image

 

Na tržištu su prisutna i druga vozila sa zadnjim otvaranjem, ali su asimetrična, sa prednjim vratima koja su veća od onih pozadi. Kod ovih vozila, zadnja vrata se mogu otvoriti samo kada su prednja već otvorena.

U saradnji sa Opelovim timom za dizajniranje i projektovanje, nova Opel Meriva donosi priču o vratima sa zadnjim otvaranjem u današnje vreme. Ona ponovo otkriva izgubljene prednosti ovog dizajna, primenom savremenih inženjerskih rešenja i tehnologije kako bi ponudila inovacije pogodne za svakodnevnu upotrebu.

Izvor: Opel Srbija

1 COMMENT

  1. Prednosti stoje, ali se zaboravlja na mane koje su doprinele da se ta vrata izbace iz upotrebe, a to je pre svega veca mogucnost otvaranja tih vrata prilikom sudara i ispadanja putnika iz istih, a samim tim je i veca smrtnost

  2. Slazem se sa prethodnim komentarom. Zao mi je sto autor ne navodi i drugu stranu medalje, odnosno razloge zasto su ta vrata, u jednom vremenskom periodu, iscezla iz automobilskog sveta. Naravno, glavni uzrok tome je bila (ne)bezbednost u saobracaju, zbog cega su i dobila epitet ‘samoubilacka’. Za vise informacija posetite: http://en.wikipedia.org/wiki/Suicide_door

  3. ako ima neko da mi pise imam opel omega 2.0 16 v automatik ima zgolemenu potrosnju od 22litara na 100km sta da joj radim jer to normalno moze li mi neko pomoci da mi pise na meiil

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here