BMW M8 GTE – BMW Motorsport u napadu na Le Man

1
2397

Na proteklom Sajmu automobila u Frankfurtu predstavljen je novi BMW trkački automobil – M8 GTE. U pitanju je nova generacija GT automobila projektovana za nastup u najsnažnijoj GT klasi internacionalnih endurans takmičenja – GTE.

Serijski model po čijoj osnovi je trkačka varijanta napravljena, BMW serija 8, će se naći u prodaji tokom 2018, ali nakon debitantskog nastupa M8 GTE trkačkog automobila.

 

BMW će povratkom u GTE klasu konačno ponovo biti prisutan ne samo u američkom, IMSA, šampionatu gde je i tokom proteklih sezona nastupao u saradnji sa RLL timom koji koristi M6 GTE trkački automobil koji nije po ACO specifikaciji i nema pravo nastupa u FIA WEC, ELMS i AsLMS takmičenjima.

 

Ukratko, BMW sa novim trkačkim automobilom najavljuje napad na osvajanje 24 časa Le Mana u narednim sezonama, gde se BMW nije pojavio još od 2011. kada je u GT2 klasi nastupao BMW M3 GT2. BMW Motorsport na ovoj trci ima pobedu u generalnom poretku iz 1999, kada su Janik Dalmaš, Joakim Vinkelhok i Pjerluiđi Martini vozili legendarni BMW V12 LMR. Video snimak samo da se podsetite kako zvuče trkačke mašine sa kraja prošlog milenijuma.

Kako u BMW kažu, ovaj model bi trebalo da približi BMW M i BMW Motorsport odeljenja, s obzirom da je usvojen novi trend razvoja serijskog automobila kroz razvoj trkačkih modela.
Prvi M8 GTE testovi su uspešno završeni početkom jula meseca, a prvi kilometri su u trkačkom tempu odveženi na Lausicringu samo par nedelja nakon toga.

 

BMW Motorsport odeljenje je iskoristilo sva znanja koja su prikupljena od 2015, kada je predstavljen BMW M6 GT3, a koji je kasnije iz odobrenje IMSA modifikovan u GTLM specifikaciju kako bi se trkao u američkom endurans šampionatu.

Jens Makart (Jens Marquardt), direktor BMW Motorsport odeljenja, je izjavio: „M8 GTE je naša nova GT perjanica i ovaj model će se direktno suprotstaviti trkačkim modelima naših konkurenata. Za nas je prezentacija ovog modela vrlo važan korak u našem planu ka trkačkom debiju koji je planiran za 24 časa Dejtone naredne, 2018, godine. Razvoj novog automobila ide po planu i sa nestrpljenjem čekamo sezonu 2018, kao i da vidimo kako će se nositi sa konkurencijom.“

Za pogon novog trkačkog automobila se koristi nova generacija 4,0 litarskog V8 TwinPower Turbo agregata sa baznom snagom od 500KS, ali se snaga agregata može povećavati u zavisnosti od pravilnika takmičenja u kome će konkretan automobil nastupati.

Trkački motor koristi serijski blok i glave cilindara koje se proizvode u BMW livnici u Landšutu, Nemačka. Fokus razvojnog tima u Motorsport odeljenju je bio postizanje maksimalno moguće efikasnosti bez ugrožavanja pouzdanosti, a mi verujemo da je izuzetno snažni serijski agregat odlična osnova za dalji razvoj. Motor je uparen sa trkačkim sekvencijalnim šestostepenim menjačem.

Pri razvoju su intezivno korišćeni kompjuterski sistemi za razvoj i modelovanje uz pomoć sistema veštačke intaligencije. Najmoderniji 3D štampači su omogućavali inženjerima da rešenja modelovana u računaru brzo pretvore u stvarnu komponentu čime je značajno ubrzan razvoj. Intezivno korišćenje izuzetno laganih kompozitnih materijala ojačanih plastikom (CFRP) je bio način da trkački automobil dugačak 4980mm i širok 2046mm teži samo 1220kg.

Usluge BMW Group Aero Lab odeljenja i njihovog vazdušnog tunela su omogućile da novi automobil ima optimalnu aerodinamiku. Ovo odeljenje je omogućilo inženjerima Motorsport odeljenja da putem novih računarski aplikacija i savremenih algoritama dobiju preliminarne informacije o karoserijskim rešenjima koja razmatraju, pa je tako maksimalno skraćeno vreme provedeno u tunelu. Jedan od elemenata vozila koje je realizovano upravo uz podršku AeroLab-a su nove aerodinamički optimizovane felne – BMW Aero felne.

Tehnička specifikacija M8 GTE

Dužina bez zadnjeg spojlera: 4980 mm
Širina bez retrovizora: 2046 mm
Visina (promenljivo): 1212 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2880 mm
Motor: 3981 ccm V8 BMW TwinPower Turbo Technology, max rpm 7000
V ugao: 90°
Cilindri: 89 mm x 80 mm
Šasija: Kompozitna sa karbonskim centralnim delom i sertifikovanim zaštitnim kavezom
Karoserija: CFRP sa krovnim otvorom za lak pristup vozaču
Ogibljenje: Duple viljuške napred i pozadi, podesivi amortizeri napred i nazad
Menjač: Šestostepeni sekvencijalni trkački sa elektro kontrolama na volanu
Kvačilo: Sachs karbonsko
ECU: BMW Motorsport
Točkovi: BMW Aero 18“ felne – Michelin pneumatici 30/68 napred, 31/71 pozadi.

1 COMMENT

  1. Nepotreban komentar . Posle II svetskog rata zabranise Nemcima i Japancima da se igraju oruzjem i avionima pa ih pustili da prave auta . I napravise ovaj BMW . A onda i Mecredesi , Audi, POrsche a sa dalekog istoka stizu Lexusi, Acure, Honde , Toyote . Uglavnom ostatak sveta u srednjem veku . Tu i tamo nase komsije Italijani se nedaju , rade exotike pa sreca ima jos uvek daleko vise bogatih nego oni mogu proizvesti . Nedaju se tu i tamo Francuzi , ali polako posustaju a i engleska djubrad . Ostali mrak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here