Nova, druga, generacija modela CX-5 je na slikama izgledala sjajno, a sada je došlo vreme da i uživo proverimo da li je Mazda nadmašila samu sebe. Kako stvari stoje, čini se da jeste. 

Svi proizvođači se sada takmiče da dokažu kako nude „skoro premium“ vozila, ali se čini da je novi dizajnerski Mazda DNK uspeo da još više smanji razliku u odnosu na premium modele. 

CX-5 model koji nam je bio na testu je zapravo najbolje opremljeni automobil koji možete kupiti – najskuplja oprema, najsnažniji pogon uz „štiklirane“ sve stavke sa opcionog  spiska opreme. To zadovoljstvo će vas koštati za koji EUR ispod 40.000. Želeli ste „skoro premium“? To morate i platiti. 

  

Iako je izuzetno atraktivni dizajn sigurno jedan od vrlo bitnih elemenata, ono što je zapravo obeležilo test vožnju je nešto sasvim drugo. Za ovu generaciju CX-5 Mazda je primenila pravo prikazivanje informacija na vetrobranu (HUD) umesto dosadašnjeg trika gde su te informacije projektovane na manji „ekran“ koji se nalazio u samom dnu vetrobrana, direktno ispred vozača. Bolja rezolucija, informacije u boji i daleko više informacija su neverovatno koristan i praktičan način prikaza podataka da tek kada vozite automobil sa takvim sistemom, shvatite koliko zapravo često u vožnji zapravo ne znate koliko brzo idete, niti koji su saobraćajni znaci na snazi. 

Drugi bitan utisak je NVH, tj. smanjenje buke, vibracija i povećanje udobnosti. Sve to je Mazda uspela da uradi, tako da je CX-5 vrlo vrlo vrlo vrrrrlo tih sve do visokih brzina, uprkos 225 širokim R19 pneumaticima. Udobnost je takođe odlična.

2,2 dizelaš u kombinaciji sa šestostepenim automatskim menjačem i AWD pogonom sa lakoćom „lansira“ prilično teško vozilo, a izmerene performanse su daleko bolje (8,5s do 100kmč) nego što je subjektivni osećaj.

Ukratko, Mazda definitivno može bolje, a novi CX-5 to i dokazuje.  

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here