2018 Audi RS4 Avant

0
709
Static photo Colour: Nogaro blue pearl effect

Na Sajmu automobila u Frankfurtu, Audi Sport GmbH je predstavio novu generaciju RS4 modela u Avant karoseriji. Nova generacija RS4 modela umesto V8 sada koristi biturbo V6 koji je uparen sa obaveznim quattro pogonom.

Četrvrta generacija RS4 Avant modela koristi kao osnov aktuelnu A4 generaciju, ali su dizajneri za RS varijantu iskoristili brojne detalje iz ranijih sportskih programa, a posebno Audi 90 IMSA GTO.

Masivni usisnici za vazduh i jednodelna maska definišu prednji deo automobila, dok su bokovi izraženiji kako bi prihvatili serijske 19“ i opcione 20“ točkove. Zadnjim delom dominira dupli izduvni sistem i integrisani difuzer kao i krovni spojler. Specijalna RS plava Nogaro boja je opciona i identična je boji koja je 1999. bila specijalna boja za prvu generaciju RS4 modela.

Audi je za pogon iskoristio isti agregat iz RS5 modela, potpuno novi 2,9 litarski biturbo V6 TFSI koji proizvodi 450KS i 600Nm što omogućava sprint do 100kmč za samo 4,1 sekundu. U odnosu na prethodnu generaciju RS4 modela koja je koristila atmosferski V8, novi turbo motor nudi istu snagu, ali za 170Nm više obrtnog momenta i to u širem opsegu obrtaja (1900-5000).

engine compartment

Snaga se, očekivano za RS modele, na podlogu prenosi putem quattro pogona, dok je za menjački sklop odabran osmostepeni tiptronic. Deklarisana prosečna potrošnja iznosi 8,8l što je za 17% manje nego kod prethodne generacije. Efikasniji pogonski agregat pokreće i za 80kg lakšu karoseriju u odnosu na prethodnu, tako da je ukupna težina 1790kg.

RS4 Avant ima za 7mm niže ogibljenje u odnosu na serijski A4 Avant opremljen sportskim ogibljenjem. Opciono su na raspolaganju podesivo sportsko ogibljenje (RS sport suspension plus), keramički kočioni sistem i novi dinamički servo upravljača.

Interior
Cockpit

Minimalistički pristup dizajna enterijera znači da je Audi koristio virtuelni kokpit sa posebimnim režimima rada gde se prikazuju informacije kao što su G sile, pritisak u pneumaticima, raspoloživi obrtni momenat pogonskog agregata i slično… Sportska sedišta mogu opciono biti proštepana tradicionalnim RS geometrijskim oblikom – rombom.

Audi će početi sa primanjem porudžbina krajem septembra, dok će isporuke početi od 2018. Cena u nemačkoj za ovaj model kreće od 79.800€.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here