BMW i3 – restilizacija i sportska varijanta

0
578

BMW je osvežio dizajn električnog modela i3 i uvrstio u ponudu verziju koja ubrzava od 0-100km/h za manje od sedam sekundi. Svetska premijera restilizovanopg i3 biće upriličena na Sajmu automobila u Frankfurtu.

Standardni i3 zadržava električni motor snage 170KS, a i3s je pojačan na 183KS i dobio je dodatnih 20Nm. Kao i kod svakog drugog električnog modela, maksimalni obrtni momenat raspoloživ je odmah od pokretanja vozila, pa tako verzija i3s dostiže granicu od 100km/h za samo 6,9 sekundi. Ukoliko je automobil opremljen sistemom za produžavanje autonomije REx, ubrzanje traje 7,7 sekundi.

   

i3s ima spušteno sportsko ogibljenje i specijalno razvijene opruge, amortizere i šipke protiv uvijanja karoserije. Automobil je niži od standardnog i3 za 10mm, a kolotrag mu je proširen za 40mm. Optimizovani sistem kontrole stabilnosti DSC garantuje “samouvereno upravljanje u svim uslovima”, a dinamička kontrola trakcije DTC omogućava “umereno i bezbedno, kontrolisano driftovanje” u krivinama.

BMW i3 je dobio restilizovan prednji branik i LED prednja svetla, a stare maglenke zamenjene su LED indikatorima sa novim C oblikom. Izmene su suptilnije u zadnjem delu vozila. Upotrebljene boje imaju izraženiji kontrast, a paket je kompletiran LED svetlima.

Nove boje karoserije su Melburn crvena i Imperijal plava, a moguće je specifikovati krov u srebrnoj boji. Verzija i3s dolazi sa crnim ekstenzijama na blatobranima, felnama u dve boje od 20 inča, a i poklopac motora moguće je dobiti u crnoj boji radi pojačavanja stilskog efekta.

Kabina je skoro neizmenjena. Od upotrebljenh materijala tu su prirodna koža, reciklirana plastika i eukaliptusovo drvo, a BMW navodi da je više od 80% vidljivih površina napravljeno od obnovljivih ili ponovo iskorištenih izvora.

Izvršeno je osvežavanje iDrive sistema sa ekranom dijagonale 10,25 inča i navigacionim sistemom Professional. Optimizovane su glasovne komande, dostupna je tehnologija Apple CarPlay i paket BMW ConnectedDrive aplikacija.

Standardni i3 sada može da pređe 300km sa potpuno napunjenom baterijom, a i3s 280km. Verzija sa dodatnim motorom zapremine 0,6 litara i 40KS donosi produženje autonomije, ali precizni podaci nisu objavljeni. Dodatni benzinski motor emituje 13g/km CO2 u verziji i3, odnosno 15g/km CO2 u i3s. Baterija osveženog BMW modela sada može da se napuni za samo tri sata da bi se ostvarila autonomija od 180km. Proces punjenja može da se kontroliše preko aplikacije na telefonu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here