Mazda sprema benzinski motor sa kompresionim paljenjem

0
743
NAS SPONZOR

Mazda je saopštila da će postati prvi svetski proizvođač koji će komercijalizovati benzinski motor sa kompresionim paljenjem. Reč je o tehnologiji koju inženjeri najvećih svetskih automobilskih kompanija decenijama pokušavaju da razviju.

Japanski proizvođač, čiji je budžet znatno manji u poređenju sa liderima u ovom industrijskom segmentu, saopštio je da od 2019. godine planira da ponudi automobile sa motorima sa kompresionim paljenjem goriva.

Ova informacija objavljena je samo nekoliko dana nakon što je Mazda saopštila da će sarađivati sa Toyotom u razvoju električnih automobila.

Smatramo da je imperativ i fundamentalni posao da težimo ka idealnom motoru sa unutrašnjim sagorevanjem. Elektrifikacija je neophodna, ali motor sa unutrašnjim sagorevanjem treba da bude na prvom mestu“, izjavio je šef odeljenja za istraživanje i razvoj u Mazdi Kijoši Fudživara.

Ova vrsta motora vrši paljenje goriva njegovim komprimovanjem, čime se eliminiše upotreba svećica. Potencijalna ekonomičnost ovakvih agregata je na nivou dizelskih motora, ali bez velikih emisija azotnog oksida ili čestica čađi.

Mazdin motor koristi svećice pod određenim okolnostima, na primer kada je spoljna temperatura niska, kako bi se prevazišle tehničke prepreke koje su do sada onemogućavale komercijalizaciju ove tehnologije.

Izvršni predsednik Mazde Akira Marumoto rekao je da je ova tehnologija motora “u srcu” ovog proizvođača.

Mazda je ovoj vrsti motora dala ime SKYACTIV-X i saopštila da će oni biti efikasniji za 20% do 30% od aktuelnih SKYACTIVE-G agreata. Kompanija ne planira da isporučuje nove motore ostalim proizvođačima automobila.

Prethodni tekstNovi Nissan Leaf sa poboljšanom aerodinamikom
Sledeći tekstNovi direktor Toyota Gazoo Racing LMP1 tima

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here