FIA WEC: Porše 1-2 na domaćem terenu

0
575
NAS SPONZOR

Pobednička postava sa ovogodišnje trke 24 časa Le Mana je nastavila u istom tempu pobedivši na domaćem terenu, dok su njihove timske kolege trku završile na drugom mestu ispred Tojote #7. Pobedu u LMP2 klasi je osvojila DC Racing posada, dok su u GTE Pro pobedili vozali AF Corse tima. U GTE Am klasi pobedu je odnela Porše-Dempsi posada #77.


Ovogodišnju trku je pratilo 52.000 gledalaca, ali je ovo bila jedna od „najčistijih“ trka u WEC šampionatu – tokom šest časova nije bilo sigurnosnih vozila niti žutih zastava na celoj stazi, a lokalnih žutih zastava je bilo ukupno manje od pet minuta.

Tojotu su problemi pratili od samog početka, tako da je posada #8 zbog problema sa benzinskom pumpom morala direktno iz kruga za zagrejavanje u boks gde je kratka intervencija ovu posadu koštala 6 krugova što vozači Dejvidson, Nakadžima i Konvej nisu uspeli da nadoknade u narednih šest časova trke, tako da su morali da se zadovolje četvrtim mestom. Najbrža posada na kvalifikacijama, Tojota #7, je u vođstvu bila u početnoj fazi, ali su tokom srednjeg dela trke Porše posade zadržale trkački tempo, dok je Tojota usporila. Kako se kasnije ispostavilo TS050 je usled oštećenog poda imao izraženo podupravljanje i usporio Lopeza i Konveja. Tojota je uspeola da se zadrži u istom krugu sa pobedničkim Porše posadama, ali nisu imali nikakvih šansi da da napadnu prvo ili drugo mesto.

Tokom većeg dela šestočasovne trke borba se u LMP1 klasi vodila između Porše #2 i #1 posada koje su uglavnom bile na rastojanju manjem od 10 sekundi. U samom finišu trke, pri poslednjem odlasku u boks došlo je do promene gde je posada #1 (Andre Loterer) propustila Timo Bernharda u #2 i time je Porše tim obezbedio da trenutno vodeća posada u generalnom poretku još više učvrsti svoju poziciju u generalnom plasmanu. Posada #2 (Hartli, Bernhard, Bamber) nakon ove trke ima 30 poena prednosti u odnosu na drugoplasiranu posadu u šampionatu.

 

Zbog diskvalifikacije sa kvalifikacija, posada #26 G-Drive je trku startovala sa začelja, a to je omogućilo da posada #38 DC Racing u vođstvu provede kompletan tok trke i zabeleži još jednu pobedu, a time i potvrdili sjajan rezultat sa 24 časa Le Mana. Drugo mesto u klasi je osvojila Valijant Rebelion #31 (Sena, Albukerki i Kanal) posada koja je sve vreme bila u poziciji da napadne ukoliko bude bilo kakvih problema kod vodećih. Posada #38 (Tung, Džarvis i Loren) nakon tri pobede ove sezone ima prednost od 46 bodova u odnosu na drugoplasirane u klasi.

Na trećem mestu trku je završila posada #36 Signatek Alpin tima (Lapjer, Menezes, Rao). Nikola Lapjer je u poslednjim minutima trke uspeo da zadrži napad druge Valijant Rebelion posade i obezbedi podijumski plasman.

U GTE Pro klasi je, sada već standardno, bilo žestoko od početka do kraja. AF Corse posada #51 je imala žestoke borbe sa Porsche #91 i #92 posadama, ali je italijanska posada (Per Guidi, Kalado) u potpunosti iskoristila potencijal svog automobila uspevši da odoli napadima dve domaće 911 RSR posade. Ovo je ujedno i prva WEC pobeda za Per Guidija, koji od ove sezone vozi za GTE Pro ogranak AF Corse odeljenja.

Porsche 911 RSR posade su imale sjajan rezultat 2-3 što je najbolji timski rezultat za ovaj tim i njihov novi automobil. Na četvrtom mestu trku je završila Aston Martin #95 posada, dok su Ford GT posade završile na pozicijama 5-6.

Trenutno vodeća posada u GTE Pro klasi je #67 Ford GT (Prio, Tinknel) koji imaju 11 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirane.

U GTE Am klasi je bilo podjednako žestoko kao i kod PRO dela klase, uprkos relativno malo posada u klasi. Ovo je prva ovosezonska pobeda za #77 Dempsi Proton tim i prve WEC pobede za Dinsta i Kairolija, dok je Kristian Rid ponovo na najvišem stepeniku pobedničkog podijuma nakoj pobede u Bahreinu 2012.

Žestoka borba je trajala sve do samog finiša, pa su drugoplasirani trku završili sa samo 4,3 sekunde zaostatka. Ovo je bila još jedna dobra trka za Spirit of Race posadu (Molina, Kastelaći i Flor).

Prethodni tekstHyundai i30 Fastback
Sledeći tekstRenault – rekordna prodaja u 2017. godini
Večni entuzijasta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here