Francuska: Kraj za dizelaše i benzince do 2040. godine

0
691
NAS SPONZOR

Francuska planira da okonča prodaju automobila sa benzinskim i dizelskim motorima do 2040. godine, izjavio je francuski ministar za zaštitu okoline Nikola Ulo i najavio podsticaje za kupovinu električnih automobila.

On je na prezentaciji plana o merama protiv klimatskih promena rekao da će država ponuditi poreske olakšice za zamenu vozila sa dizelskim motorima koja su starija od 20 godina i benzinaca proizvedenih pre 2001. godine.

Vlada Francuske planira da okonča vađenje nafte i gasa na teritoriji Francuske i eliminiše elektrane na ugalj do 2022. godine, kao i da podstakne vlasnike objekata da sami proizvode svoju energiju.

To je težak cilj, ali Francuska želi da postane broj 1 kada je reč o zelenoj ekonomiji”, rekao je Ulo, bivši novinar i aktivista za zaštitu prirode.

Vlada je pripremila plan o eliminaciji karbonskih emisija do 2050. godine. Iako električni automobili postoje još od 19. veka, tek u poslednjoj deceniji privlače više pažnje, a i dalje čine samo delić ukupne prodaje automobila u svetu usled visokih cena i ograničene autonomije.

Automobili na električni pogon činili su oko 1% prodaje u Americi, Evropi i Kini prošle godine. Prognozira se da će njihova prodaja nadmašiti vozila sa motorima na fosilna goriva u roku od dve decenije sa padom cena proizvodnje baterija.

Portparol Grupe PSA izjavio je da bi poreski podsticaji mogli da doprinesu smanjenju broja starih automobila, ali da “prelazak na drugi oblik energije nije bezbolan”. PSA planira da ponudi električne verzije 80% svojih modela do 2023. godine,  ali potpuni prelazak na električnu energiju nije u planu u skorije vreme.

Nikola Ulo govori samo za Francusku, ali mi smo globalna kompanija, a veći deo sveta i dalje koristi motore sa unutrašnjim sagorevanjem”, rekao je portparol PSA.

Prethodni tekstEuro NCAP: Najbolje ocene za SEAT Ibizu
Sledeći tekstMilionita Dačija napravljena u Maroku