Volvo: Elektrifikacija modela od 2019. godine

0
397

Volvo je saopštio da će od 2019. godine u ponudi imati samo modele sa elektrifikovanim pogonom, što će biti velika izmena za proizvođača koji duže od 90 godina koristi motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ova objava označava kraj upotrebe pogona samo sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Volvo planira da proda milion elektrifikovanih vozila do 2025. godine. Kada nešto kažemo, mi to i mislimo”, saopštio je direktor ove komapjije Hakan Samuelson.

Volvo je 2014. godine objavio da će svi njegovi modeli u budućnosti biti ponuđeni sa plag-in hibridnom opcijom uporedo sa tradicionalnim benzinskim i dizelskim motorima. Samuelson kaže da Volvo želi da bude lider u transformaciji prema elektrifikovanim automobilima.

Kompanija se sada priprema da u naredne dve godine zameni isključivo benzinske i dizelske agregate kombinacijom potpuno električnih, plag-in hibridnih i umerno hibridnih varijanti sa sistemima koji rade pod naponom od 48V. Samuelson kaže da kupci sve više traže elektrifikovane automobile i da Volvo želi da odgovori na tu potražnju.

Volvo je najavio pet potpuno električnih modela u periodu od 2019. do 2021. godine. Tri će biti čisit Volvo, a dva će stići iz specijalnog odelјenja Polestar, koje će biti transformisano u posebnu marku zaduženu za elektrifikovane modele visokih performansi.

Od kada je kineska kompanija Zhejiang Geely kupila švedsku kompaniju od Forda 2010. godine, Volvo je uložio milijarde u nove modele, fabrike i pogosnke sklopove kako bi postao snažna alternativa dominantnim nemačkim premijum igračima.

U budućnosti će svi Volvo modeli zasnovani na arhitekturama SPA i modularnoj CMA moći da prime potpuno električni, plag-in hibridni ili umereni hibridni pogon. Ova poslednja varijanta kombinovaće se sa benzinskim i dizelskim motorima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here